Nytt OS för smartklockor

Google presenterar Wear OS 4

Även smartklockor kommer att få ett nytt operativsystem i form av Wear OS 4.

Publicerad Uppdaterad

Android 14 var inte det enda nya operativsystemet som presenterades på Google I/O, man presenterade även den första informationen om Wear OS 4 för bland annat smartklockor. Man gick inte ut med speciellt mycket detaljerad information om operativsystemet.

En del av nyheterna blir att man introducerar verktyg för säkerhetskopiering och återställning, något som tidigare bara har varit tillgängligt med Samsungs Galaxy-klockor. En annan funktion som ska underlätta installation och konfigurering av klockan är att rättigheter förs över från den anslutna mobilen, så att användaren ska slippa hantera sådant individuellt på klocka och mobil. Nu räcker det alltså att godkänna allt en gång, i mobilen.

Det ska även bli lättare att skapa nya urtavlor, och man kommer även att introducera appar för bland annat Gmail, Google Kalender och Whatsapp i Wear OS. Detta innebär att Whatsapp kommer först till Wear OS och prioriterar alltså den plattformen före Apples Watch OS.

Wear OS 4 ska bli tillgängligt senare i år, men enligt Google finns det redan nu en testversion för utvecklare samt en emulator för utveckling av appar för operativsystemet.