Nytt språk ersätter Java

Google-projekt kan ge supersnabba appar

Frustration över Javas seghet har gjort att ett gäng Google-anställda utvecklat ett nytt programspråk som kan ge supersnabba appar.

Publicerad Uppdaterad

Android baseras på programspråket Java, som är notoriskt svårt att få lagg-fritt. Ett gäng Google-anställda som var frustrerade över detta tog saken i egna händer och utvecklade ett nytt programspråk, kallat Dart. Dart började som ett webb-projekt, men nu har det även hittat in i Android under projektnamnet Sky.

Med Sky, som är ett framtidsprojekt som kanske eller kanske inted en dag letar sig in i våra telefoner på riktigt, ska man kunna skriva appar som klarar av att hålla en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund, där dagens appar kämpar för att i bästa fall nå upp till skärmarnas uppdateringsfrekvens på 60 bilder per sekund. Apparna ska inte heller blockera användargränssnittet, som ska kunna fortsätta att löpa på snabbt även om en app skulle sega sig.

Sky är i sin nuvarande form fortfarande webbaserat, vilket innebär att koden till en app laddas ner till Android när du startar den. Detta ger längre starttid men du behöver aldrig bekymra dig om att installera uppdateringar till appar då du alltid har senaste versionen. Det innebär dock att Sky bara fungerar om du är uppkopplad, något som skulle kunna lösas med cachning i framtiden. Andra saker som måste lösas innan projektet kan släppas lös i det fria är säkerheten, i dagsläget kan har Sky tillgång till mobilens samtliga funktioner, över webben.

En videogenomgång av Project Sky hittar du här:

Källa