Nya hårdare tag

Google skärper kraven på säkerhetsuppdateringar för Android-tillverkare

Ett dokument avslöjar att Google har skärpt kraven på Android-tillverkare när det handlar om att uppdatera mjukvaran. Populära enheter måste uppdateras i minst två år.

Publicerad Uppdaterad

Det finns många problem med Googles mobila operativsystem Android, men ett av de största är att uppdateringarna av mjukvaran tycks ske lite godtyckligt från tillverkare till tillverkare, något som självfallet inte är särskilt bra ur säkerhetssynpunkt. Och är det inte tillverkarna så är det teleoperatörerna som krånglar med utrullningen av uppdateringarna. Problemet har irriterat Google under lång tid, men nu tycks man ta i med hårdhandskarna för att få bukt med det hela. Det visar ett kontrakt som techsajten The Verge har kommit över och som gäller sedan den 31 januari i år. 

Måste installera uppdateringar i två år

Enligt kontraktet så kräver Google att tillverkarna installerar uppdateringar av Android under minst två års tid, och under det första året förbinder man sig att göra åtminstone fyra säkerhetsuppdateringar. Man specificerar inte hur många säkerhetsuppdateringar som ska ske under det andra året, utan nöjer sig med att konstatera att de måste göras. Kontraktet gäller alla Android-tillverkare vars enheter har aktiverats av 100 000 användare, vilket rimligtvis torde innefatta de flesta enheter som har en sportslig chans att överleva på marknaden. Tillverkarna måste dessutom patcha eventuella sårbarheter som Google identifierar inom en specifik tid. Kontraktet tycks av allt att döma gälla inom EU, men huruvida liknande krav finns i andra delar av världen är oklart. 

Källa