Upp till 6 miljoner kronor i potten

Google startar forskningsprogram för öppet IOT

Google vill främja öppna standarder för Internet of things, IOT.

Publicerad Uppdaterad

Google startar ett eget forskningsprogram för att främja öppna standarder för Internet of Things, IOT. 

Första steget av initiativet handlar om att få in forskningsförslag från såväl universitetsforskare som från individer, i detta senare fall projekt inom användargränssnitt, integritet och säkerhet samt system och protokoll. 

Google kommer att subventionera de förslag som går vidare, forskarprojekt med mellan 500 000–800 000 dollar (3,8–6,1 miljoner kronor) och individuella projekt med 50 000–150 000 (0,4–1,1 miljoner kronor) dollar.
– För att främja utvecklingen av öppna standarder, förenkla användningen, och säkerställa att integritet och säkerhet är fundamentala värderingar som genomsyrar evolutionen inom detta område håller vi nu på att etablera ett öppet innovations- och forskningsprogram kring IOT, skriver Google på sin blogg, Google Research Blogg. Vi planerar att föra samman forskare, Google-experter och, potentiellt, andra parter, fortsätter Google.

Det är inga mindre än Vint Cerf, en av Internets skapare och numera vice president och Chief Internet Evangelist på Google, Roy Want, Research Scientist på Google, och Max Senges, Research och Education Manager på Google, som författat blogginlägget.

Google kommer dessutom att göra Googles hårdvara, mjukvara och system tillgängliga för dem som antas till programmet.

Förslagen ska vara inne senast 21:a januari och Google räknar med att programmet är igång till våren.

Källa