https://www.mobil.se/nyheter/google-storinvesterar-i-operativsystemet-kaios
565523
Nyheter
Ett snabbt växande segment

Google storinvesterar i operativsystemet KaiOS

I många delar av världen är smartphone-dominansen långt ifrån lika stor som i Europa, Nordamerika och Kina. I de delarna av världen växer operativsystemet KaiOS snabbt, och Google vill förstås vara med och ha en bit av kakan. Därför investerar man nu motsvarande 197 miljoner kronor i plattformen.

Nej, det är inte särskilt konstigt om du aldrig har hört talas om KaiOS tidigare. Du bor nämligen i fel del av världen, närmare bestämt i en del av världen där smartphone-enheterna dominerat fullständigt under de senaste tio åren och där Android och IOS i princip är det två enda operativsystem man någonsin exponeras för på mobilsidan. Men det tillverkas och säljs förstås fortfarande mängder av ”dumtelefoner”, eller feature phones alternativt funktionstelefoner (kärt barn har många namn) ute i världen. Och allt fler av dem kör operativsystemet KaiOS, som i grunden är byggt på nu mer nedlagda Firefox OS. Det handlar om ett webbaserat operativsystem som framför allt inte kräver något större lagringsutrymme, vilket gör det exceptionellt lämpat för uppdraget.

Win Win-situation

Här snackar vi med andra ord om enheter från tillverkare som till exempel Micromax eller TCL (och till och med HMD Global som försett retromobiler under varumärket Nokia med KaiOS)  och om telefontyper som aldrig kommer att vara aktuella ens för lättviktsalternativet Android Go. Så vad ska Google göra om man vill finnas med på den här plattformen som växer så det knakar? Javars, man kan ju alltid investera motsvarande 197 miljoner kronor i KaiOS, något som sannolikt innebär att företagets tjänster kommer att finnas med i flera av de enklare telefoner som tillverkas redan från start. Och det är precis vad man nu gjort. Googles sök-app, Google Maps, Youtube och Google Assistant kommer alla därmed att göras tillgängliga för en helt ny målgrupp. I nuläget har runt 40 miljoner KaiOS-baserade telefoner levererats. 

Ämnen