App Defence Alliance

Google tar initiativ för att hitta skadliga Android-appar

Redan idag försöker Google undvika att skadliga appar tar sig in i Google Play Store, men man lyckas inte alltid. Nu tar man hjälp av flera externa företag.

Publicerad Uppdaterad

En av de viktigaste delarna i Googles säkerhetsagerande idag när det gäller appar är Google Play Protect. Det är en funktion som söker igenom Android-telefoner efter appar som möjligtvis kan vara skadliga och ber användare när de hittas att avinstallera appen. Sökningen på telefonen i fråga kan kompletteras med molnbaserad analys och innan en app blir tillgänglig i Google Play så söker Google igenom apparna efter möjligt skadligt innehåll och granskar apputvecklaren i fråga. Som apputvecklare förbinder man sig att följa Googles riktlinjer för vad en app får och inte får göra och Google gör även kontroller så att dessa regler faktiskt följs.

Upprepade problem

Den senaste tiden har vi och andra dock rapporterat om återkommande upptäckter av skadliga appar i Google Play och nu har Google tagit ett nytt initiativ för att komma ifrån detta. Den nyskapade alliansen kallad App Defense Alliance består förutom av Google av de tre säkerhetsföretagen Eset, Lookout och Zimperium som alla tidigare varit framgångsrika när de upptäckt skadliga appar. I praktiken ska alla deltagare i alliansen hjälpas åt att granska appar. En partner i App Defence Alliance kan skicka en begäran till Google Play protect om att granska en app och få resultatet skickat direkt till sig när granskningen är klar. På samma sätt ska Google Play Protect kunna skicka begäran om appgranskningar till alliansens medlemmar och få en ytterligare granskning.

Extra koll innan appen publiceras

Samarbetet har som mål att fler skadliga appar ska stoppas innan de ens når appbutiken. I det arbetet kommer man även använda maskininlärning och olika typer av avancerad analys för att spåra skadliga appar och förbättra sökverktygen som ska upptäcka dem innan de gör skada.

Redan idag kan du som användare gå in i Google Play-appen och titta i menyn efter Google Play Protect för att göra en manuell appkontroll eller se när din telefon senast genomsöktes efter skadliga appar. Hittar du själv en app som du anser vara skadlig så kan du även rapportera det direkt till Google.