Sonos vinner patenttvist

Google tvingas betala dryga böter till Sonos

En strid mellan Sonos och Google har avgjorts, men kriget lär fortsätta ett tag till.

Publicerad Uppdaterad

Patenttvisterna mellan Sonos och Google rullar vidare. Nu har en jury i San Fransisco gått på Sonos linje att Google har gjort intrång på ett av företagets patent. Bötessumman lades i relation på antalet sålda enheter, närmare bestämt 2,3 dollar per såld enhet, vilket resulterade i en bötessumma på 32,5 miljoner dollar i böter eller drygt 350 miljoner kronor.

Det är inte första gången som Sonos vinner mot Google i den juridiska striden började 2020 när Sonos anklagade Google för att kopiera sin patenterade multiroom-ljudteknik efter att företagen samarbetade 2013. Tidigare domar har bland annat resulterat i att Google tvingats dra några funktioner från sitt sortiment av smarta högtalare och smarta skärmar.

Bägge företagen fick dock ta emot kritik av domaren William Alsup som uttryckte frustration över att detta fall ens gått till rättegång och att de två sidorna inte kunnat lösa tvisten på egen hand, och att tvisten var symboliskt för den värsta formen av patenttvister. Han ifrågasatte också den tekniska jargongen som användes kring patenten, och vid ett tillfälle ska Alsup ha kontrollerat med jurymedlemmar att de inte hade somnat.

Källa