Tekniska skäl

Googles musiktjänster försvinner ur Tres erbjudande

Till hösten försvinner Google Play Musik ur Tres erbjudande om att streama musik utan att det räknas mot datapotten.

Publicerad Uppdaterad

3Musiksurf är en tjänst som ingår i tres mobilabonnemang. den innebär att så länge du har datapott kvar på ditt abonnemang kan du streama musik över ditt abonnemang utan att det räknas mot potten.

Vad som räknas som streamad musik är förstås en definitionsfråga, och i praktiken rör det sig om de större streamingtjänsterna Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer och Soundcloud. Från och med mitten av oktober ingår inte längre Google Play Music. Google håller på att ersätta denna tjänst med den nya Youtube Music, som inte heller den kommer att ingå.

Tre förklarar att det ligger tekniska orsaker bakom borttagandet. På Googles tjänster blandas musik med video som är betydligt tyngre för mobilnätet.

- När det gäller vår fria musikstreaming så måste vi kunna avgränsa och identifiera vad som är musik, främst via IP-adresser. När det gäller Google Music och YouTube Music är trafiken både så blandad och omfattande att vi inte tekniskt kan särskilja vad som är musik eller annan typ av surf. Om man jämför med Spotify så har de ett antal dedicerade IP-adresser som enbart är musik, vilket då identifieras och räknas bort från surfpotten, förklarar Mårten Lundberg, informationsansvarig på Tre.

Den här typen av tjänster, till vilken vi även kan räkna Telias fria surf på sociala medier, har tagits upp till granskning av Post & Telestyrelsen då de kan anses bryta mot nätneutraliteten som ska se till att alla tjänsteleverantörer tävlar på samma villkor. Detta fall är ett bra exempel då det är lätt föreställa sig att den som har ett Tre-abonnemang väljer bort Youtube Music eftersom det blir en sämre tjänst än konkurrenternas med Tres villkor.

Källa