Project Fi

Googles MVNO kan förändra spelplanen

Googles Project Fi är långt mer än en traditionell MVNO. Men kommer den att lyckas?

Publicerad Uppdaterad

Det var först under senaste Mobile World Congress i mars som Google bekräftade att företaget tänkte lansera en MVNO, det vill säga en operatörsverksamhet som använder sig av andra operatörers nätverk. Project Fi, som verksamheten heter, har nu officiellt lanserats. Ambitionen är att erbjuda snabbaste möjliga trådlösa internet oberoende av plats, att göra mobilt internet enkelt att använda samt att göra det tillgängligt för alla, förklarar Google på sin blog.

Project Fi lanseras först i liten skala, via inbjudningar, i USA. Där samarbetar Google med de amerikanska operatörerna Sprint och T-mobile. Där blir samtidigt Google deras konkurrent, och den operatör som kunderna har kontakt med.

Tekniska och affärsmässiga innovationer
För att förverkliga sin vision har Google bland annat använt sig en teknik som gör det möjligt att automatiskt identifiera vilket nätverk som har snabbast uppkoppling oavsett var användaren befinner sig och oavsett om det är wifi eller 4G. Google har här verifierat över en miljon fria wifi-nätverk som snabba och pålitliga. När Fi kopplar upp användaren mot ett verifierat wifi-nätverk säkras dessutom data via kryptering. 

Den teknik som Google utvecklat gör även det möjligt att föra mobila samtal via wifi och dessutom flytta samtal och surf sömlöst mellan 4G och wifi. 

Vidare, och kanske ännu viktigare, så sitter telefonnumret i molnet. Det innebär att användaren kan ringa och sms:a från vilken telefon, platta eller dator som helst. En konsekvens av detta är även att Googles tjänst ändrar den traditionella relationen mellan telefonnummer, telefon och operatör.

Så mycket kostar det
Project Fi lanseras först i USA och endast till Nexus 6-användare till att börja med. Det kostar 20 dollar i månaden för alla grundtjänsterna: samtal, text, tethering samt internationella samtal till 120 länder. Data kostar från 10 dollar per gigabyte per månad och kan användas såväl i USA som utomlands. Varje extra gigabyte kostar 10 dollar. Förbrukar man inte hela sin datapott får man skillnaden tillbaka.

Kan förändra spelplanen
När Google talade om Project Fi vid Mobile World Congress handlade mycket om att stimulera innovation bland mobila nätverksoperatörer. Men projekt Fi är betydligt mer än en traditionell MVNO-satsning i och med att Google utvecklat teknik som bland annat förenklar den sömnlösa användningen av wifi- och 4G-nätverk och samtidigt introducerar aggressiv prissättning. 

Facebook och Apple äger uppgifter om miljontals användare, Facebook via Facebook Login och Apple via Itunes. Google ligger efter i jämförelse på användar-id-fronten. Fi kan vara ett sätt att komma ikapp dessa. Tittar man på affärsmodellen kan Googles prissättning, särskilt av internationella samtal och data, få konsumenter att ifrågasätta hur de idag betalar för sina kommunikationstjänster.

Google har tidigare uttalat sig om sina ambitioner som operatör och minimerat dessa. Av tekniken samt den aggressiva prissättningen – inte minst för internationell roaming – att döma verkar Googles operatörsambitioner vara allt förutom små. Hela satsningen tyder på att Google lagt en hel del arbete bakom det hela. På prissidan finns redan ett antal operatörer runt om i världen med likvärdiga erbjudanden. Skillnaden är här att om Google planerar en internationell expansion av Project Fi så har företaget redan tillgång till en global kundbas, via Android-telefoner. Frågan är om konsumenten kommer att våga byta bort sin vanliga operatör.