Alternativt operativsystem

Googles system Fuchsia testas på Honor Play

Nu har även Huawei börjat visa intresse för Googles experimentella operativsystem Fuchsia.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte helt klart vad Google har för plan för operativsystemet Fuchsia, om det ens finns någon plan. Google har förnekat att det helt nya systemet är tänkt att ersätta Android, och det är inte identiskt med ett tidigare projekt, kallat Andromeda, för att föra samman Chrome OS och Android, och som nu är nedlagt. Det rör sig hur som helst om ett operativsystem som ska ha en extremt lättviktig kärna men klara av att skalas upp till såväl telefoner som datorer, men kanske är det i smarta hemmet-prylar vi kommer att se det först. En inte oväsentlig faktor i sammanhanget är att Fuchsia inte är baserat på Linux utan är skrivet från scratch, vilket kan vara ett sätt för Google att få bättre kontroll över utvecklingen och göra snabbare uppdateringar. En bra sammanfattning på engelska av Fuchsia hittar du här.

Fuchsia är liksom Android ett Open Source-projekt, vilket innebär att alla intresserade kan vara med och bidra, och nu framkommer det att Huawei hör till de mer intresserade. Huawei har bidragit till och från till Fuchsia det senaste året, men 9to5google noterade en ny så kallad Commit som visar att Huawei faktiskt testar systemet på sina telefoner. För det första framkommer det att Huawei lagt till stöd för chipsetet Kirin 970 till Fuchsia, och för det andra att man testat systemet på en Honor Play, vilket är det första fallet där systemet körts på en kommersiellt tillgänglig mobiltelefon. Det är det första större externa bidraget till Fuchsia.

Huawei har stängt ner sin tjänst för att låsa upp bootloadern till deras mobiltelefoner så det är inte troligt att de kommer att göra det lätt för gemene man att testköra Fuchsia på deras telefoner, men att Huawei är den första stora externa partnern till Google i open sourceprojektet är intressant. Huawei har nyligen släppt klockan Watch GT med det egna systemet LiteOS, och det är möjligt att man ser Fuchsia som ett potentiellt alternativ till bland annat smartklockor, eller rentav smarphones.

Oavsett vilket lär vi inte ha hört det sista av Fuchsia ännu.

Källa