Fuchsia

Googles nya operativsystem kan köra Apple-kod

Google arbetar i tysthet med ett nytt operativsystem kallat Fuchsia, och nu ser det ut att få stöd även för Apples programspråk Swift.

Publicerad:

22 nov 2017 - 11:55

Uppdaterad:

22 nov 2017 - 11:58

Fuchsia är inte precis ett hemligt Googlepreojekt, men företaget kommunicerar väldigt lite utåt om vad det handlar om. Det är ett nytt operativsystem mestadels skrivet i C och C++, men om det är tänkt att ersätta Android, Chrome OS, bägge eller ingetdera vet vi inte.

Systemet har stöd för program och appar skrivna i flera olika programspråk, förutom C och C++ även Go, Rust och Python. Och nu även Swift, Apples programspråk som används för att skriva appar till Ios.

Det hela uppdagades när det framkom att Google hade sin egen Swiftplattform i huset, vilket väckte oro för att Google tänkte skapa en egen dialekt av Apples programmeringsspråk. Google gick ut och förklarade att de inte hade några sådana planer men att de hade tillräckligt många på Google som utvecklade i Swift för att de skulle delta i arbetet med utvecklingen av Swift som har öppen källkod. I samband med det nämndes det också att man lägger till Swift-stöd till Fuchsia.

Kan inte köra Ios-appar

Det här betyder inte att kommande telefoner med Googles system kommer att kunna köra Ios-appar per automatik. För det första vet vi inte om Fuchsia är tänkt att användas i mobiler över huvud taget. För det andra är det betydligt mer som ska anpassas för att appen ska fungera än att den bara skrivs i rätt programspråk.

Däremot lär det bli betydligt lättare för en app-utvecklare att porta en Ios-app till Fuchsia än till Android, den dag systemet officiellt lanseras, eftersom den inte behöver skrivas om från grunden.

.

.

408180951112_10155737961891113

.