Annons

”123456” fortfarande i topp

Här är de sämsta lösenorden 2017

Nej, någon nämnvärd förbättring av säkerhetstänkandet bland världens internetanvändare tycks inte ha skett sedan förra året. Det visar Splashdatas lista över 2017 års sämsta lösenord, som alltjämt toppas av det smått klassiska ”123456”.

Publicerad Uppdaterad

Det verkar vara oerhört svårt, det här med att vara lite kreativ när det kommer till att hitta på lösenord. Det finns förstås många anledningar till att så många väljer lösenord som år efter år visat sig vara direkt värdelösa. En kan vara att man underskattar riskerna, en annan att man har svårt att komma ihåg många lösenord (lösenordshanterare är att rekommendera) och en tredje är att man helt enkelt inte bryr sig. Faktum är att ”123456” och ”password” fortfarande toppar listan över de vanligaste lösenorden. Det visar data som Splashdata baserat på en genomgång av fem miljoner läckta lösenord. 

En populär nykomling är ”starwars”

På förstaplatsen tronar alltså ”123456” följt av ”password”. På tredje plats återfinns i år ”12345678” som därmed petat ner ”qwerty” från bronsplatsen till en fjärde plats. Därefter följer topp 10-nykomlingarna ”123456789” och ”letmein”. Ett lösenord som kommer starkt är ”starwars” som letat sig rakt in på 16:e plats på listan. Splashdata utfärdar också en specifik varning för populärkulturella referenser, då det är allmänt känt i hackerkretsar att man ofta kan ta sig in med just sådana lösenord. Flera bilmärken finns även med på topp 50.

Källa