Mobiler och dator

Här är minimikraven för Windows 10

Microsoft har släppt information om vilka specifikationer Windows 10 på dator och i mobil kommer att stödja.

Publicerad Uppdaterad

Detaljerna klarnar allt mer kring Windows 10, både till dator och mobil. Nu har Microsoft släppt uppgifter om systemkrav för Windows 10, vilket både ger en inblick i vilka enheter som kommer kunna köra systemet och vad framtida enheter kan få för specifikationer.

Det verkar i alla fall inte som några mobiltelefoner som i dag har Windows 8.1 riskerar att bli utan Windows 10. 512 megabyte arbetsminne räcker, så länge skärmen inte har högre upplösning än 854 x 480 pixel. Annars stöds upplösningar upp till 2560 x 2048 pixel, men då krävs minst 4 GB arbetsminne.

Även 4 gigabyte lagringsutrymme anses vara okej, men då rekommenderar man att mobilen har ett minneskort installerat för att underlätta framtida systemuppdateringar.

Mobilversionen stödjer skärmupplösningar från 3 till 7,99 tum, vilket innebär att vi skulle kunna få se mobiler i gränslandet till surfplattor med systemet. Man har också meddelat stöd för flera nya chipset, till exempel Snapdragon 810, Snapdragon 808 och Snapdragon 815, men även budgetchipsetet Snapdragon 210, med flera.

För datorversionen krävs 1 gigabyte arbetsminne och 16 gigabyte lagring för 32-bitarsversionen, och 2 gigabyte arbetsminne och 20 gigabyte lagring för 64-bitarsversionen. Vår erfarenhet av Lamina T-701 säger oss dock att de specifikationerna nog är i underkant för en njutbar upplevelse, även om Windows 10 ska ta mindre lagringsutrymme i anspråk.

Källa