https://www.mobil.se/nyheter/h-r-r-nyheterna-i-ios-8-beta-3
556813
Nyheter
Många mindre men viktiga justeringar

Här är nyheterna i Ios 8 beta 3

● BILDSPEL
Mobil har gått igenom alla viktiga nyheter i Apples tredje tredje betaversionen av iOS 8.

Apple har nu släppt tredje betaversionen av sitt nya operativsystem, Ios 8, och den innehåller en hel del nyheter. Plattformen är fortfarande rätt buggig och vissa appar kraschar oftare än man skulle önska det. Det handlar ju ändå fortfarande om en betaversion och buggar ingår. Mobil har gått igenom de nyheter i Ios 8 beta 3, några viktigare än andra.

Apples rörelsedata in i Health-apen
Apples egna hälsoapp, Health, använder numera rörelsedata från telefonens rörelsesensor, och inte bara från tredjepartsappar som synkas till Health. Det är allt förutom konstigt men, med tanke på att Apple högst sannolikt snart lanserar en smart klocka, kan det innebära att vissa befintliga fitnessappar och även enheter som synkar med Iphone får utökad konkurrens från Apple själva.

Ringa med wifi aktiverad…
…men bara i USA. I beta 3 kan amerikanska T-Mobiles betatestare aktivera röstsamtal via wifi. Möjligheten finns dock ännu inte utanför USA. Om den kommer till Europa i Ios 8:s slutversion är ännu oklart, men sannolikt.

Blockera oönskad omdirigering till appar
Den nyheten välkomnar jag personligen varmt. Det händer allt oftare att man klickar på innehåll på en webbsida och hamnar i App Store där man uppmanas att ladda ner en app som oftast inte har så mycket att göra med det innehåll man tittade på. Med Ios 8 ska detta inte inte kunna ske; Safari blockerar nämligen automatisk och oönskad omdirigering till App Store.

iCloud Drive
Icloud Drive är en av de största nyheterna i tredje betaversionen av iOS 8. Icloud drive finns som tillval för att ersätta vanliga molntjänsten Icloud och erbjuder utökade funktioner. Man kan exempelvis komma åt sina filer i Ios- och OS X-enheter och dessutom även via browsern och från datorer med Windows som operativsystem. Användarna som använder OS X Yosemite (Apples nya OS för Mac), när den lanseras skarpt, måste ha Icloud Drive för att i Ios-enheter se dokument som skapats i Yosemite. Den som vill se äldre versioner av Icloud-dokument ska fortsätta använda vanliga Icloud. Även om tillvalet finns så verkar inte Icloud Drive vara fullt funktionellt ännu.

Mer sömlöshet med Handoff
En viktig tanke bakom Ios 8 och nya OS X Yosemite handlar om att alla Apple-enheter ska kunna hantera filer och data på ett sömlöst sätt. I tredje versionen av Ios 8 fortsätter detta att ta form i och med att Apple nu lagt till möjligheten att aktivera handoffs, och därmed fortsätta i appar till och från alla enheter som använder Icloud.

Find my Iphone och Find my Frineds nu med familjedelning
I nya versionen av Find my Iphone, funktionen som låter användaren lokalisera sina Ios-enheter, finns numera stöd för familjedelning (Family Sharing).

Find my Friends inkluderar även den stöd för familjedelning (family sharing) samt delning av platsinformation i meddelanden.

Appförslag vid låst skärm
Platsinformation och -tjänster utgör en viktig komponent i Ios 8. När man nu aktiverar platstjänster kommer det att visas förslag på relevanta appar där man befinner sig. Appförslagen stannar kvar på hemskärmen även i låst läge när man lämnar platsen. Den funktion var tänkt att fungera redan i tidigare betaversionen men var då buggig. Att kunna visa appförslag när man exempelvis går förbi en butik är något som en del detaljhandelsföretag intresserar sig för, i synnerhet när de nu tittar på hur man kan använda Ibeacon, små sändare som skickar meddelanden till din telefon när du befinner dig i dess närhet.

Nya sökmöjligheter i bildappen
Tar du bilder på ett återkommande objekt eller motiv så skapar iOS 8 ett samlingsnamn för dessa. Det blir ytterligare en genväg för att enklare hitta de bilder du söker efter i telefonens bildarkiv.

Integritetsskydd för hemdata
I och med den kommande lanseringen av Apples hemstyrningspplattform har det nu lagts in i integritestskyddsavdelningen ett tillval för Hemdata. Där ska användaren kunna se vilka appar som begärt tillgång till ens hemdata och kunna ange eventuella begränsningar gissar vi, då just begränsningsmöjligheten inte finns ännu. Värt att notera är att Apple inte hunnit lägga till en appikon för just Hemdata, utan funktionen visas som en enkel textrad.

Behåll ljud- och videomeddelanden
Ljud- och videomeddelanden tar plats och brukar tas bort efter ett kort tag. Nu finns möjligheten att behålla dessa. Man kan också välja hur länge samtliga meddelanden ska sparas, 30 dagar, ett år eller permanent.

Bättre Touch-ID?
Det är inte direkt något vetenskapligt test som vi genomfört med Touch-ID men hemknappen känns som den reagerar snabbare och med bättre träffsäkerhet.

En av de roligaste funktionerna i Ios 8, och något som kanske kan komma att konkurrera med Vibe, är funktionen Tidsförskjutning i kameraappen. Funktionen låter användare filma extra snabbt istället för extra långsamt. Den funktion har dock funnits sedan Ios 8 beta 1 lanserades.

Beta versionerna av Ios finns tillgänglig för de som är registrerade apputvecklare hos Apple. Har du testat Ios 8 beta 3 själv och hittat andra nyheter? Berätta gärna för oss. Vad ser du mest fram emot vad gäller Ios 8? Kommentarsfältet är ditt.

Relaterade artiklar

Ämnen