Krossas i första fallet, tål väta bättre

Hållbarhetstest: Iphone XS Max mycket tåligare än Iphone X

Den är gjord nästan helt i glas och det gör riskerna för skador när du tappar den fortsatt hög, men Squaretrade som testat hållbarheten i Iphone XS och Iphone XS Max är imponerade över framförallt hur mycket den nya Iphone XS Max tål.

Publicerad Uppdaterad

Med prislappen på Apples nya Iphone-enheter som nu släppts i butik har frågorna vad det kostar om du skulle gå sönder blivit högaktuella. Med pris från 12 795 kronor upp till 18 395 beroende på modell och lagringsutrymme är det självklart att man vill att dyrgripen ska hålla. Squaretrade är ett försäkringsbolag som erbjuder försäkring av just mobiltelefoner och annan elektronik och de har testat hur väl de nya telefonerna klarar väta, stötar, tapp och annat i praktiken.

Testresultatet imponerar

Squaretrade har tidigare vid större telefonlanseringar testat tåligheten på de telefoner som släppts, bland annat på Samsung och tidigare Iphone-modeller. Jämfört med Iphone X som lanserades för ungefär ett år sedan märker man i testet att framförallt Iphone XS Max är betydligt tåligare än sin föregångare.

Som en del i testet sänktes telefonerna ner i öl från 138 burkar.

De nya Iphone XS och IPhone XS Max har båda en förbättrad tålighet mot vatten och andra vätskor och det testade Squaretrade genom att sänka ner dem i 138 burkar öl. Det testat klarade båda telefonerna utan problem och vatten ska inte heller vara något problem.

Glaset fortfarande ett problem

Trots att Iphone XS och Iphone XS Max ska vara tåligare än sin föregångare Iphone X är den närmast heltäckande glasdesignen som många smartphones har idag problematisk. Precis som Iphone X vid förra årets test spräcktes telefonens glas vid första fallet när telefonen landade med framsidan mot marken.

Iphone XS Max fungerade fortfarande efter detta test, men på Iphone XS fungerade inte längre skärmens tryckkänslighet som den skulle. Ramen i stål skyddar telefonerna om det blir sidan av telefonen som får ta emot fallet. Även när telefonerna kastas runt i en roterande tummeltunna får glaset ta emot stötar och det resulterar i att det spräcks med både sprickor och lösa glasbitar som följd.

Slutsatsen: Tåligare än Iphone X

När Squaretrade sammanfattar sitt test konstaterar man att både Iphone XS och Iphone XS Max är tåligare än föregångaren Iphone X, framförallt för att de båda har en förbättrad motståndskraft mot vatten, öl och andra vätskor. 

– Vi var oerhört imponerade av Iphone Xs Max, som är mycket starkare än Iphone X, dess avvecklade föregångare. Däremot visar våra tester att den heltäckande glasdesignen hos Iphone Xs och Iphone Xs Max gör dem väldigt känsliga för sprickor, precis som med Iphone X. Det gäller speciellt vid fall, vilket är den vanligaste orsaken till skador, säger Jason Sicilliano på SquareTrade.

Mobil har tidigare rapporterat om vilka kostnader Apple tar ut för att reparera de nya telefonerna om skärmen eller något annat i telefonen skulle gå sönder. En skärmreparation av Iphone XS Max kostar till exempel 3900 kronor och för Iphone XS dryga 3300 kronor. När Squaretrade testade Iphone X för ett år sedan slog man fast att det var den mest ömtåliga Iphone man någonsin testat och gav den 90 poäng på en skala från 0 till 100 där 100 innebär högst risk. I de nya testerna får Iphone XS poängen 86 vilket bedöms som “hög risk” och Iphone XS Max får poängen 70, vilket innebär en medelhög risk. Som jämförelse fick Samsung Galaxy S9 poängen 71 och S9 Plus fick 76.