Mobil på CES 2013

Hapifork: Gaffel kopplad till mobilen

En blåtandskopplad ”smart gaffel”? Givetvis är de ett par fransoser som står bakom Hapifork och möjligheten att göra mobilkopplad teknik av mat.

Publicerad Uppdaterad

En Bluetooth-kopplad gaffel som talar om hur du äter och du kan göra det bättre? Låter helt vansinnigt om du frågar oss, men de har faktiskt en poäng med det hela. Hapifork är ett projekt som kommer dyka upp på Kickstarter under februari startat av det franska bolaget Hapilabs.

Analyserar dina matvanor

Vad det går ut på är att du har en gaffel som håller koll på hur länge du äter, hur många ”gafflar mat” du äter och hur ofta gaffeln når munnen. Gaffeln i sig kan sedan kopplas till en dator eller en mobil via Bluetooth för att analysera dina ätvanor. Samtidigt ger den ifrån sig en lätt vibration medan du äter för att indikera att du äter för fort.

Just detaljer med hur fort du äter är nyckeln i det här fallet, eftersom tanken är att du ska äta din mat saktare för att på så sätt undvika stressymptom i magen och även bli mättare på mindre mat (eftersom det tar en stund innan magen talar om för hjärnan att den inte är hungrig längre).

Tål maskindisk

Om det egentligen behövs en uppkopplad gaffel för detta går väl att diskutera, men det funkar så långt Hapilabs hade möjlighet att demonstrera det hela på mässan och det gör definitivt att du blir medveten om hur stressigt du äter.

Och ja, den tål maskindisk såvida du rycker bort själva elektronikpaketet först.

Källa