Facebook och King i topp

Här är de 10 mest nedladdade IOS-apparna i världen genom tiderna

Apples appbutik App Store fyller tio år den 11 juli. Med anledning av firandet har analysfirman App Annie därför nu listat de mest nedladdade och mest lönsamma IOS-apparna i världen genom tiderna. Och Facebook har all anledning att vara nöjda.

Publicerad Uppdaterad

Tro det eller ej, men App Store firar tio år nästa ondsag. Det är med andra ord som upplagt för att presentera en del intressant statistik kring den extremt inflytelserika appbutik som bara under förra året drog in motsvarande 379 miljarder kronor. Och analysfirman App Annie är tidigt framme med en lista över de mest nedladdade och de mest lönsamma apparna i App Store sedan begynnelsen. Listan bjuder förvisso inte på några större skrällar, men är ändå intressnat läsning på många sätt. 

Facebook dominerar

App Annie har valt att dela upp apparna i de två kategorierna spel och övrigt. Tittar man på övrigt-kategorin så toppas listan av Facebook, Facebook Messenger, Youtube, Instagram och Whatsapp. Den uppmärksamme noterar genast att fyra av de fem (alla utom Youtube) är Facebook-produkter. På sjätte till tionde plats hittar man Google Maps, Snapchat, Skype samt Tencent-produkterna Wechat och QQ. De två sistnämnda är måhända inte jättekända i vår del av världen utan har sin huvudsakliga publik i Asien. Vad gäller lönsamhet så är det dock streamingjättarna som dominerar. Netflix, Spotify, Pandora och Tencent Video är de fyra mest lönsamma apparna, med dejting-appen Tinder som lite av en oväntad outsider på femte plats. 

Svenskt i speltoppen

I kategorin spel är det svenska Kings Candy Crush Saga som plockar hem förstaplatsen följt av Subway Surfers, Fruit Ninja, Clash of Clans och Honour of Kings. När det gäller lönsamheten ligger Clash of Clans i topp följt av Candy Crush Saga, Monster Strike, Puzzle & Dragons och Honour of Kings. 

Källa