Kommer i höst

Här är IOS 15 – allt det viktigaste nya

IOS 15 kan vara din hemnyckel, får bättre videosamtal i Facetime, förbättrat Imessage och fokuslägen så att telefonen anpassar sig efter om du arbetar, sover eller gör något annat.

Publicerad Uppdaterad

Facetime är den första appen som får en uppfräschning i IOS 15. Anledningen är så klart att videosamtal blivit så mycket mera använt under pandemin. Ljudet i Facetime ska bli bättre på flera sätt. Apple tar sin funktion för rumsligt ljud till Facetime. Dessutom kommer en ny vy med rutor så att du både kan se tydligt vem det är som pratar. För just ljudet kommer även funktioner dels för att göra din röst tydligare och filtrera bort störande omgivningsljud, eller motsatsen vid de tillfällen du vill höra allt även i omgivningen. 

Facetime får även ett porträttläge som gör att bakgrunden snyggt blir oskarp. Apple introducerar samtidigt möjligheten att planera Facetime-samtal med hjälp av en länk som folk kan klicka på. På det viset kan även användare med Android eller en annan dator än Mac vara med i samtalet via webben. 

Facetimetitta med andra

Shareplay är en ny funktion i Facetime för att titta på något rörligt innehåll tillsammans med andra. Du ser då både videon och den eller de du tittar tillsammans med i mindre fönster. Det går även, via Shareplay API, för apputvecklare att använda funktionen för sina appar. Disney Plus och Tiktok hör till de appar som redan ska ha hoppat på detta så det ska vara redo när IOS 15 är det.

Nytt i Imessage

I Apples meddelandtjänst och -app finns en rad olika nyheter. Saker som andra delar med dig i appen har fått nytt utseende och utökad intgrering i systemet. Bilder kan visas i collage och får du bilder från en vän från en händelse ni båda varit med om kan de bilderna visas direkt i Bilder-appen. På liknande sätt kan en artikel som någon skickar hittas även i News-appen. 

Fokus och utvalda notifikationer

Tack vare ett nytt fokus-läge kan du ange vad du vill fokusera på och vilken information du inte vill bli störd med. Det kan vara till exempel arbete, sömn, tränar eller äter middag med familjen. Baserat på vad du väljer kan du även ange vilka appar och personer som ska komma igenom denna fokusspärr. I Imessage till exempel kan du du har konversationer med se direkt innan de skickar sitt meddelande om du satt din telefon i något stör ej-läge så att deras meddelande inte kommer synas direkt. Den som har ett akut meddelande kan välja att komma igenom spärren. 

Notifikationer grupperas även på ett nytt sätt så att du ska hitta det viktigaste först. Dels prioriteras personer men du kan även välja att få en sammanfattning av dina notifikationer istället för att bli bombarderad av dem en och en. 

Bilder får texttolkning

I Bilder-appen kommer stöd för att tolka text. Det innebär att du kan markera till exempel texten i en anteckning från en whiteboard du tagit bild av, från en skylt, från recept eller annan text helt enkelt. Det här gör även att det går enklare att söka efter text som syns i bilder eftersom den även är tillgänglig i sökverktyget Spotlight. Det här fungerar även med skärmbilder du tagit eller bilder du sparat från webben. Dock så inkluderas inte svenska i de språk som stöds.

ID-kort och nycklar i Wallet

Det börjar i enbart USA, men nu ska id-kort komma till IOS så att de kan sparas krypteras där. Det här inleds i några amerikanska stater, men man kan ju räkna med att det förr eller senare utökas till fler platser. Sedan tidigare har bilnycklar introducerats i Wallet men med IOS 15 kommer även andra typer av nycklar till Wallet. Det kan vara till huset, din lägenhet eller till kontoret.  För att det här ska fungera krävs givetvis att låset är gjort av ett företag som är med i samarbetet och har stöd för IOS 15 och Wallet. 

Webbläsaren Safari

Flikar visas på ett nytt sätt i Safari med ett litet verktygsfält i botten och det ska även göra det enkelt att välja mellan flikar med ett svep. I Safari har extensions funnits till Mac OS, men nu finns även dessa tillägg till Safari för Ipad och Iphone. På det här viset kan utvecklare och webbsajtsägare dra mer nytta av Safari. 

Flera nyheter

Bland andra nyheter finns ny design och utökad information i Väderappen, tydligare höjdskillnader och utökade detaljer (som synliga taxifiler, cykelbanor och liknande) i Apple Maps, men det kommer steg för steg och först då till bara en handfull städer. Åker du kommunalt ska Maps visa din position och guida dig när du ska gå av och det ska även komma AR-vägledning för att hitta platser.