Mycket nytt

Här är Ios 9 för Iphone och Ipad

Ios 9 för med sig några mycket välkomna funktioner för surfplattor och en hel del annat.

Publicerad Uppdaterad

Proactive ska likt Googles Now ha bättre koll på sammanhanget när du frågar. Här handlar det till en början om enklare saker som plats och tid på dagen, men fler funktioner är på väg. Siri ska även ha koll på dina appar och föreslå vilken som borde passa och hon kan kolla din inbox för att gräva fram nummer som ringer dig även om de inte finns i din telefonbok. 

Den stora nyheten är dock att allt tänkande händer på telefonen numera. Tidigare, och som med liknande tjänster, skickades röstinstruktionerna till Apples servrar för att analyseras och ge rätt svar, men så ska alltså inte längre vara fallet. Det ska bland annat innebära ett stort lyft för integriteten enligt Apple. Spotlight Siri och sökfunktionen Spotlight har även börjat prata med varandra, vilket gör att mycket av ovanstående funktioner syns som text när du sveper fram Spotlight-fältet från någon av startskärmarna.
Spotlight får även stöd för djuplänkning inuti appar, vilket gör att du ska kunna söka rätt på exempelvis ett dokument i Pages eller innehåll i andra appar direkt i telefonens vanliga sökfunktion. Även enhetskonverteringar ska finnas direkt i sökfältet också. Betalningar Passbook byter namn till Wallet i Ios 9 och ska fungera mer som en virtuell plånbok till Apple Pay än vad som tidigare varit fallet, bland annat med klubbkort och liknande. Wallet ska kombinera olika kundkort, butiksspecifika kort och kreditkort på samma ställe.
Nytt för i höst är även att Apple Pay kommer till Storbritannien med stöd för fler banker och även ett ännu halvluddigt stöd för Oyster card, det vill säga Londons motsvarighet till SL i Stockholm. Multitasking Äntligen får Ipad stöd för att köra flera appar på skärmen samtidigt (och samtidigt är det väl den enda egentliga uppdateringen specifikt för Apples surfplattor fått i mjukvaruväg alls sedan introduktionen av Ios 7 och dess brist på sådana).

Apple Ipad Air 2 och senare enheter kommer nämligen ha stöd för flera fönster öppna samtidigt. Funktionen kommer in genom appväxlaren och appar kan sammanfogas i bildförhållandena 50-50 eller 70-30. Videofiler kan även visas i ett fönster som flyter ovanpå en annan app.

Vidare när det gäller Ipad får tangentbordet genvägar för klipp/klistra-funktioner och en switch som gör om tangentbordet till en trackpad. Du håller ner två fingrar på skärmtangentbordet så förvandlas det till en trackpad och du kan göra markeringar av text, för att nämna något. Allt då utan att flytta fingrarna från nedre delen av skärmen. Apple News Den mestadels bortglömda och ignorerade appen Newsstand ersätts även den och får namnet Apple News. Påminner en hel del om nyhetsappen Flipboard och ska samla in intressanta nyhetsartiklar från en rad källor och presentera dem snyggt för användaren. Kartor Den kanske mest utskällda funktionen i Ios, kartorna, får även de en rejäl uppdatering. Störst bland uppdateringen är stöd för kollektivtrafik i 20 städer, det vill säga något Here Maps och Google Maps haft redo för typ hela världen i flera års tid. Apple är begränsade till främst Kina och USA och Sverige finns inte med på kartan för kollektivtrafik än så länge. Healthkit Hälsoinsamlaren Healthkit uppdateras även den med en rad nya mätdata att samla in från tredjepartsappar. Hur länge du suttit, UV-exponering och menscykler finns med bland de datapunkter som kan samlas in. Homekit Hemmastyrningen från Apple börjar äntligen ta fart efter att ha introducerats förra året på samma konferens. Rullgardiner, rörelsesensorer och olika säkerhetssystem finns bland de nya prylarna som börjar snacka med Homekit. Allt kommer sedan att styras via Siri och tredjepartsappar. Apple själva kommer inte att erbjuda en Homekit-app utan enbart fungera som en slags ryggrad till att prylarna ska kunna prata med varandra. Carplay Även maskineriet som pratar med bilen, Carplay, får lite nya uppdateringar även om antalet bilar med systemet tillgängligt är ganska få än så länge. Utöver detaljpet som stöd för större skärmar och högre upplösningar kommer Carplay att kunna integrera biltillverkarnas egna system i större utsträckning för att även kunna kontrollera exempelvis klimatanläggningen eller den inbyggda radion. Är Ios 9 allt du väntade dig eller saknade du något i presentationen? Kommentarsfältet är ditt!