Som väntat

Här är Lumia 950 och Lumia 950XL

Alla rykten utom två stämde med Microsofts nya toppmodeller.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft har släppt sina två första flaggskeppstelefoner under eget märke efter hela Nokia-dealen. Precis som vi rapporterat tidigare idag stämde i stort sett alla rykten kring telefonerna utom två. Det första var att det inte verkar följa med några enorma mängder tillbehör som det tidigare ryktats om och Microsoft bjöd på överraskningen att båda lurarna är vätskekylda.

Lumia 950 går loss på 549 dollar och kör ett Snapdragon 808-chip tillsammans med tre gigabyte arbetsminne och 32 gigabyte lagring. Oled-skärmen ligger på 5,2 tum med upplösningen 2560x1440 pixel och erbjuder den gamla Nokia-tekniken Glance View för att snabbt ge dig information utan att varken behöva starta luren eller låsa upp den. Kameran ligger på 20 megapixel med tre lysdioders belysning och optisk bildstabilisering och på framsidan hittar vi en variant på fem megapixel. Laddning sker via USB-C och ska kunna gå från noll till 50% på 30 minuter.

Lumia 950XL hr i stort sett samma specifikationer, men har en skärm på 5,7 tum och Qualcomms Snapdragon 810-chip för det lite högre priset på 649 dollar.

Båda enheterna stödjer Continuum-funktionen där du via en docka kan få en väldigt desktop-liknande arbetsmiljö på en stor skärm tillsammans med mus och tangentbord. Funktionen visades upp som hastigast under presentationen och ser riktigt häftig ut. Vad dockan kommer att kosta ville Microsoft däremot inte prata om, men den har såväl Displayport som HDMI och tre USB-portar.

Hur det ser ut med svensk lansering och svenska priser får vi däremot återkomma till så snart de blir tillgängliga.