Annons

Betaversion

Här är nya kameraappen Expert Raw för Samsung S21 Ultra

Samsung har släppt en ny mer avancerad kameraapp för flaggskeppsmodellen.

Publicerad Uppdaterad

Appen Expert Raw har släppts i betaversion i Galaxy Store. Den finns ännu inte tillgänglig i svenska butiken, men den finns i den koreanska butiken och vi har redan gjort ett snabbt test. Den nya appen ger dig gott om manuella inställningsmöjligheter och den låter dig spara bilder i RAW-format för vidare redigering.

Expert Raw-appen låter dig använda såväl huvudkameran som ultrawide, 3x tele och 10x tele i pro-läge för att göra manuella justeringar och för att spara bilder i RAW-format. Just att spara bilder i RAW-format är ingen nyhet för S21-serien, men i vanliga kameraappen för S21 Ultra ka du bara använda proffsläget för wide- och ultrawide-linserna. Med den nya Expert Raw-appen blir de mer avancerade lägena tillgängliga för alla kameror.  

I appen kan du manuellt justera iso, slutarhastighet, exponeringskompensation, fokus och vitbalans. Det går också att använda autofokus som följer ett rörligt motiv och i bildvisningsläget finns en direktknapp för att öppna och bearbeta din bild i Adobe Lightroom-appen. Appen fungerar i dagsläget bara på Samsung Galaxy S21 Ultra om den är uppdaterad till Android 12 och One UI 4 och appen finns vidare endast i betaversion i Korea. Samsung uppger dock att den snart kommer i skarpt utförande.

Appen har enligt Samsung själva optimerats för att ge bättre skärpa och mindre brus framförallt i mörka motiv och ska ge ett större dynamiskt omfång i bilden genom att kameran tar flera bilder som kombineras till en, det som i vardagligt tal kalas HDR. Samsung skriver inte ut det specifikt men det brukar innebära att de olika bilderna exponeras olika och sedan läggs samman på ett sätt som gör att det finns bildinformation i alla områden av bilden. Bilder kan sparas både som 16-bitars DNG-filer och Lossless jpg, DNG-formatet är ett universellt råformat och kan öppnas av de flesta olika bildbehandlingsprogram oavsett version. 

Källa