Svårt att jämföra

Här är operatörernas förbokningspriser för Iphone 8

När man nu kan förboka Iphone 8 har vi tagit en titt på operatörernas inte alltid glasklara prissättning av telefonen.

Publicerad Uppdaterad

Telia

Telias förköpserbjudande baserar sig på en komplicerad matris där du själv väljer abonnemang, bindningstid och hur mycket förhöjd månadsavgift du vill betala för telefonen. Eftersom det finns tio olika abonnemang och minst 15 nivåer av förhöjd månadsavgift för varje finns det minst 150 möjliga alternativ för varje Iphonemodell. Till Telias försvar anger man både totalsumman för mobilabonnemanget (inklusive den förhöjda avgiften, det vill säga avbetalningen på telefonen). Med minsta möjliga datapott på abonnemanget, 1 GB, betalar du 519 kronor i månaden för en Iphone 8 64 GB, en totalkostnad på strax över 12 700 kronor under två års tid.

Halebop

Halebop har samma komplicerade prismodell som moderbolaget Telia, men med billigare abonnemang till att börja med. Som billigast kan du få en Iphone 8 64 GB för 429 kronor i månaden i två år, vilket ger ett pris på 10 300 kronor totalt.

Tele2

Tele2 har en rättfram prismodell där du visserligen måste ha ett abonnemang för att kunna köpa din Iphone på avbetalning, men priset är inte beroende av vilket abonnemang du har. En Iphone 8 med 64 GB på två års avbetalning kostar då 332 kronor per månad, vilket innebär ett totalpris på cirka 8000 kronor, det vill säga detsamma som du skulle betala direkt.

Comviq

Med Comviq har du en liknande betalmodell som hos moderbolaget Tele2, men du får några tiors rabatt på avbetalningen om du väljer ett dyrare abonnemang. Med det billigaste abonnemanget betalar du 415 kronor i månaden för Iphone 8 64 GB, totalt strax under 10 000 kronor.

Telenor

Telenor erbjuder inget extrapris på Iphone 8 för förbokare, men du kan få 100 gigabyte extra datapott i tre månader om du beställer en ny Iphone 8 nu. Annars kostar Iphone 8 64 GB 499 kronor i månaden i två år med abonnemang med 1,5 gigabyte datapott per månad, totalt drygt 12 000 kronor.

Tre

Tre har ett specialerbjudande för Iphone 8 under förbokningsperioden som är gjort för att maximera förvirringen och göra det svårt att jämföra med konkurrenternas. Därmed inte sagt att det är sämre. Du kan i korthet byta in din Iphone 7 mot en ny och samtidigt teckna ett specialabonnemang med två års bindningstid, och får då den nya telefonen utan extra kostnad, utöver att abonnemanget kanske inte kostar samma som ditt gamla abonnemang. Är det en äldre Iphonemodell (Iphone 5 eller senare) eller en mer sliten mobil får du betala en månadsavgift, +50 kronor för en inbytt Iphone 6s och så vidare upp till 200 kr/månad. De inbytta telefonerna renoveras och säljs igen.
Abonnemangen är kopplade i pris till telefonmodell och har 25 GB datapott, men är generellt billigare per gigabyte än Tres ordinarie abonnemang. I praktiken kan du uppgradera från förra årets modell utan extra kostnad.

Som exempel kostar abonnemanget för en Iphone 8 64 GB 349 kronor i månaden, plus mellan 0 och 200 kronor förhöjd månadsavgift, en totalkostnad på 8400 - 13 200 kronor. Med betydligt större datapott än i övriga räkneexempel men i gengäld har du gett bort en relativ ny Iphone till Tre.

Om du inte byter in något betalar du som minst 429 kr/mån i 2 år för Iphone 8 64 GB, det vill säga 10 300 kronor totalt.

Vimla och Hallon säljer inte Iphone 8 i dagsläget. Iphone X kan förbeställas först den 27 oktober, och innan dess har operatörerna inga uppgifter om erbjudanden för den.