https://www.mobil.se/nyheter/det-r-nytt-i-iphone-8-och-iphone-8-plus
563985
Nyheter
Förbokning på fredag

Det är nytt i Iphone 8 och Iphone 8 Plus

De har baksida i glas och stöd för trådlös laddning. Dessutom bättre kamera och senaste systemchippet som ska vara betydligt snabbare än föregångarna.

I grunden är Iphone 8 och Iphone 8 Plus relativt lika föregångarna, men den stora skillnaden när man ser telefonerna är att även baksidan är gjord av glas, detta för att man ska kunna ha trådlös laddning. Apples trådlösa laddning följer den etablerade Qi-standarden vilket innebär att befintliga laddningsdynor för till exempel Samsungs telefoner ska fungera.

Utseendemässigt har Iphone 8 och Iphone 8 Plus kvar hemknappen och fingeravtrycksläsare som saknas i flaggskeppsmodellen Iphone X som kommer först senare i år. Iphone 8 och 8 Plus däremot kommer 22 september med förhandsbokningar som ska starta 15 september.

Båda telefonerna har Retina-skärmar som föregående Iphone-modell, men nu med Apples True Tone-teknik som ska förbättra färgåtergivningen och ge utökat färgomfång. De är vidare båda vattentåliga och har när vi kommer till prestanda utrustats med Apples nya systemchipp A11 med det neurala system som används för att analysera ditt ansikte i face ID-funktionen som dock bara Iphone X har.

Kamerorna

Iphone 8 har en ny kamera på 12 megapixel medan Iphone 8 Plus utöver den har en extra på baksidan för optisk zoom och porträttläge. Apple visade även upp en funktion som kallas Porträttljus och använder de dubbla kamerorna för att känna av avståndet till ditt motivets ansikte. På det viset kan funktionen simulera olika ljuseffekter, som professionellt studioljus var man än befinner sig. Den här funktionen lanseras samtidigt som Iphone 8 Plus släpps men är då i betaversion.

För film kan Iphone 8 och 8 Plus nu spela göra slow motion i 240 bilder per sekund i upp till 1080 p upplösning vilket är dubbelt mot tidigare. Man lovar även förbättrad videostabilisering.

AR – förstärkt verklighet

Med såväl Iphone 8 som 8 Plus och IPhone X gör Apple en satsning på förstärkt verklighet. Telefonerna ska vara extra bra på detta eftersom de kalibreras för funktionen under tillverkningen. AR ska kunna användas på samam sätt som i Pokemon Go, geno att virtuella objekt när du tittar i telefonens skärm kan ta plats i verkligheten. Det ska kunan användas i spel så att spelets karaktörer kan se ut som om de rör sig i rummet där du är och det kan användas för utbildning där du kan få mer information genom att ett extra lager information läggs över det du ser genom kamerans sökare i skärmen. 

Precis som Iphone 7 saknar både Iphone 8 och 8 Plus hörlursuttag och du är istället hänvisad till antingen trådlösa lurar, en adapter, eller Apples lightningkontakt. Vill du ladda och lyssna på musik samtidigt kan du ju nu i alla fall använda trådlös laddning. Laddar du via kabel så ska Iphone 8 och Iphone 8 Plus dessutom stödja snabbladdning så du kan ladda 50 procent på 30 minuter.

Iphone 8 och Iphone 8 Plus börjar säljas i Sverige den 22 september med förbeställningar från 15 september klockan 09.01. De säljs båda i tre färger, guld, silver och grå och Iphone 8 kostar från 7995 kr (för 64 GB lagring, 9695 med 256 GB) medan Iphone 8 Plus kostar från 9095 kr (med 64 GB, samt kostar 10795 kr med 256 GB lagring).