1
1
https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-samsung-galaxy-a12-och-galaxy-a02s-bada-far-lagt-pris
569564
Nyheter
falskt
Säljstart tidigt 2021

Här är Samsung Galaxy A12 och Galaxy A02s – båda får lågt pris

● BILDSPEL
De båda telefonerna har 6,5 tum stora skärmar och generöst med batterikapacitet men skiljer sig åt bland annat på kamerauppsättningen.

En fördel man har som tillverkare om man gör ett stort antal modeller är att man kan låta innovationer sippra ner från dyrare modeller till billigare och så att säga sprida ut utvecklingskostnaden på fler telefoner. På det viset kan funktioner komma fler tillhanda utan att det behöver kosta skjortan.

Här är A02s.

Samsung Galaxy A12 och A02s ska båda vara exempel på detta. Först och främst pressar de här telefonerna ner prisnivån i A-serien eftersom de båda kostar under 2000 kronor. A12 får en prislapp på 2000 kronor och A02s ska kosta 1800 kronor. Båda telefonerna presenteras nu, men börjar säljas i Sverige först efter årsskiftet. För det här priset så har Samsung framförallt fokuserat på stor skärm, närmare bestämt 6,5 tum, 5000 mAh batterikapacitet och många kameror, allt detta på båda telefonmodellerna. Båda telefonmodellerna har skärmar med en centrerad liten droppformad sensorpanel i toppen som ska ge plats åt selfiekameran. 

Tvåhundra kronors skillnad

De 200 kronor extra som Galaxy A12 kostar ger den fördelar i form av bland annat fingeravtryckssensor på sidan, något som A02s saknar. A12 har även mer arbetsminne (3 respektive 4 GB) och dubbelt så mycket lagringsutrymme som den billigare systermodellen, 64 GB istället för 32. Båda har dock plats för minneskort så du kan utöka lagringen om det skulle behövas.

Fyra kameror i A12, tre i A02s, men det är vad de gör som är viktigare.

De tydligaste skillnaderna ser ut att finnas i kamerauppsättningen men vi ska givetvis inte stirra oss blinda bara på antalet kameror, som många mobiltillverkare verkar fokusera på utan se vad de faktiskt tillför. A12 har fyra kameror med huvudkamera i spetsen på 48 megapixel ackompanjerad av vidvinkel, makrokamera och djupsensor. Vi skulle som vanligt, i alla fall på pappret, vilja byta ut makrokameran mot något som gör mer skillnad, som telelins, men vi ska inte döma ut den helt innan vi testat. Billigare A02s har även den en makrokamera, men dessutom huvudkamera på 13 megapixel och en djupsensor. Klart enklare specifikationer där alltså.

Till skillnad från många andra, dyrare telefoner idag saknas 5G i dessa, vilket är en klart vettig kompromiss för det mesta, men inte minst i den här prisklassen.