Mobile World Congress 2018

Här är schemat för helgens lanseringar

På måndag börjar Mobile World Congress 2018, men redan på söndag drar lanseringarna i gång, med Samsung Galaxy S9 som höjdpunkt. Här är vad vi väntar oss de närmaste dagarna.

Publicerad Uppdaterad

Mobile World Congress är årets största mässa för lanseringar av nya mobiltelefoner, surfplattor och tillbehör, och i stort sett alla mobiltillverkare utom Apple brukar vara där med stora eller små nyheter att visa upp. Eftersom ingen vill stå på mässan med tom monter brykar de nya produkterna visas upp redan innan mässan öppnas, och söndagen blir därför en hektisk dag av ständiga presskonferenser för oss som bevakar mässan. För er som vill följa nyheterna från datorn eller mobilerna har vi här tiderna för de olika lanseringarna, samt lite om vad vi väntar oss få se.

Söndag 25 februari

14:00 Huawei

Huawei har gjort klart att man inte tänker lansera sin uppföljare till P10 på Mobile World Congress, och det är därför lite oklart varför man bokat en presskonferens i en av Barcelonas större lokaler, samma som Samsung presenterade Galaxy S6 och S7 i. Förhandsryktet talar i alla fall om ett par surfplattor i olika storlekar samt en Bluetooth-högtalare. Det lär i alla fall inte vara det mest spännande vi får se på mässan.

16:00 HMD Global/Nokia

Finska HMD Global förvaltar mobilmärket Nokia i form av Androidmobiler med en avskalad Androidversion med få egna funktioner men snabba systemuppdateringar. Det är lite oklart vad de tänkt lansera. Det har cirkulerat uppgifter om såväl en ny toppmodell med namnet Nokia 9 som en Nokia 7 Plus med avlång skärm i 18:9-format och en Nokia 8 Pro med fem kameralinser. Budgettelefonen Nokia 1 har också förekommit i diskussionerna. Det troliga är att man lanserar flera mobiler, varav någon toppmodell med chipsetet Snapdragon 845, men att mobilerna kommer att finnas i butik först framåt juni.

16:00 ZTE

Samtidigt med HMD Global håller kinesiska ZTE presskonferens. Företaget har haft rätt låg profil i Sverige på sistone, och satsat mer på budgetsegmentet än på toppmodeller. Kommer det att ändras i år? Vi får se, men ryktet talar om en Blade V9, som ska vara en budgetvänlig modell med 18:9-skärm, och flaggskeppet Axon 9.

18:00 Samsung

Klockan sex på söndagen drar Samsung igång sin presskonferens, och man gör ingen hemlighet av att det är Galaxy S9 och S9 Plus som ska lanseras då. Kanske något nytt inom VR eller 360-fotografering också? Vi får se. Det mesta av specarna för Galaxy S9 har läckt ut och av allt att döma blir det en mobil som är mycket lik S8 till utseendet, men det intressanta blir i stället vilka nyheter som bjuds på i form av program- och kamerafunktioner. Vi ser fram emot att få veta mer om det.

Måndag 26 februari

8.30 Sony

Sony håller traditionsenligt sin presskonferens i montern strax innan mässan slår upp dörrarna. Av läckorna att döma kommer vi att få se toppmodellerna Xperia XZ2 och Xperia XZ2 Compact, med ny design med krökt baksida. Det har även talats om en Pro-modell med 4K Oledskärm, men den ligger troligen längre i framtiden. Härom dagen läckte också prestandatester för tre mellanprismodeller från Sony, och kanske dyker även de upp på lanseringen.

Tisdag 27 februari

19.30 Asus

Asus gör det vågade draget att sitta ut halva mässan och lansera först på tisdagskvällen. Det är nog smart, då uppmärksamheten till Galaxy S9 har chansen att börja lägga sig. Företaget har bekräftat arr man tänker att lansera sin Zenfone 5-serie, och i linje med Zenfone 3 och 4 lär den serien nog innehålla såväl toppmodeller som mellanpristelefoner.

Andra lanseringar

Motorola

Motorola har inte bjudit in till någon större presskonferens, och vi ska därför inte vänta oss någon ny toppmodell från dem på mässan. Däremot har det läckt flitigt kring tre nya modeller i Motorolas prisvärda Moto G-serie, och vi kan nog räkna med att få se dem utställda på mässan på måndagen.

LG

LG håller ingen presskonferens på Mobile World i år. Uppföljaren till G6 har skjutits på framtiden, och i stället ska man ha en ny version av den i och för sig utmärkta V30. Den nya V30S ska vara försedd med förbättrade AI-funktioner för bättre bildtagning och röstkommandon. Exakt vad det innebär ser vi fram emot att få veta mer om nästa vecka. Vi kan nog räkna med att få se ett par mellanprismodeller från företaget också.

HTC

Även HTC låter bli att lansera sin toppmodell för våren på Mobile World Congress, vilket de också gjort de flesta år. Däremot har det läckt ut bilder och specifikationer på en ny mellanprismodell vid namn Desire 12, som vi väntar oss kommer att stå utställd i HTC:s monter.

Alcatel

Kinesiska TCL äger rättigheterna att göra mobiltelefoner under flera anrika varumärken, såsom Blackberry, Palm och Alcatel. Här i Sverige är det främst Alcatel man säljer, i segmentet under 2000 kronor. På CES-mässan visade man upp tidiga prototyper av serierna 1, 3 och 5 i prisintervallet 1000 - 2000 kronor, och dem lär vi få se mer av på mässan.

Någon särskild tillverkare utöver dessa ni vill att vi ska hålla ögonen på under mässan? Skriv och kommentera!