Xperia Z3, Z3 Compact, Z3 Tablet Compact

Här är Sonys nya flaggskepp

Nya flaggskeppen Sony Xperia Z3 och Xperia Z3 Compact.

I dag lanserade Sony som väntat de nya flaggskeppen Xperia Z3, Xperia Z3 Compact och Xperia Z3 Tablet Compact. De börjar säljas i slutet av september.

Publicerad Uppdaterad

Sony Xperia Z3

Sonys nya flaggskepp är precis den telefon förhandsryktena talat om. Det innebär en mycket modest uppgradering av telefonens hårdvara jämfört med Xperia Z2, vilket inkluderar samma storlek och upplösning på skärmen, samma kamerasensor, samma chipset (Snapdragon 801) – om än med något högre klockfrekvens – och samma mängd minne (3 GB RAM, 16 GB lagring).

Det betyder dock inte att nyheter saknas.

För det första har telefonen blivit både avsevärt tunnare och fått betydligt mer slimmade ramar runt skärmen. Måtten är 146.5 x 72 x 7.3 mm och vikten 152 gram. Det är förmodligen tillräckligt för att Z3 ska upplevas som betydligt mer slimmad än klumpedunsen Z2.

Vad gäller kameran har den dels fått ett vidvinkelobjektiv på 25 mm, och utökad ljuskänslighet till ISO12800. Redan Z2 hade en kamera som var bland de bästa när de kom till att prestera i mörker, och det lär alltså ha blivit ännu bättre. Bildstabiliseringen är fortfarande digital, men ska ha förbättrats. Liksom tidigare har kameran ett öppet gränssnitt som tredje part kan göra appar till, och flera nya kamerafunktioner, såsom att skapa en film ur olika vinklar med flera seriekopplade Xperia-telefoner, introduceras.

Batteriet är på 3100 mAh, och Sony säger sig ha effektiviserat strömåtgången ytterligare och lovar nu två dagars användning på en laddning, detta utan att använda Sonys Staminaläge för att ytterligare förlänga batteritiden.

Även skärmen ska ha förbättrad teknik som justerar ljusstyrka och kontrast pixel för pixel för att bättre fungera i dagsljus. Mobilen är certifierad att tåla vatten till ett djup på 1,5 meter, vilket märkligt nog är sämre än vad Sony själva antydde i en teaser, men bättre än allt annat på marknaden.

Priset på Xperia Z3 blir drygt 6000 kr, och den börjar säljas 30 september.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Sony Xperia Z3 Compact

Allt som sägs ovan gäller även Z3 Compact, inklusive batteritiden, men med undantag för arbetsminnet som bara är 2 GB. Men formatet är förstås annat, 127.3 x 64.9 x 8.64 mm och 129 gram. Även här är det en märkbart mer slimmad telefon än föregångaren Z1 Compact alltså. Skärmen är också större till ytan, 4,6 tum, med 1280 x 720 pixel.

Priset på Xperia Z3 Compact blir drygt 4700 kr, och den börjar säljas 30 september.

Den som förbeställer någon av modellerna får även headsetet MDR10RC från Sony för ca 1000 kr utan extra kostnad.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Den tredje enheten i Z3-familjen blev en surfplatta på 8 tum som väntat. Specifikationerna är desamma som för Z3 ovan, men tjockleken är endast 6,4 mm, och vikten 270 gram. Det gör det till en riktigt smidig sak. Vattentät, förstås, och Sony anger batteritiden till 13 timmars videouppspelning. Kanten är denna gång i rostfritt stål vilket borde göra att plattan känns mindre plastig än Z2 Tablet. Skärmupplösningen är 1920 x 1080, och kameran är på 8 megapixel.