True wireless med helt ny design – Nu officiella

Här är Sonys nya hörlurar WF-1000XM4 med brusreducering

Att Sony har en av marknadens bästa brusreduceringstekniker, om inte den bästa, är mer eller mindre etablerad fakta. När de nu släpper WF-1000XM4 innebär det att de tar ytterligare ett steg ifrån konkurrenterna.

Publicerad Uppdaterad

Sonys olika hörlurar i prestigeklassen, oavsett om det handlar om bygellurar i större format eller som här mindre in ear-lurar har genomgående hyllats för sin brusreducering, av oss på Mobil och av andra som testat. 

De nya lurarna som nu officiellt presenterats är WF-1000XM4 och de är alltså uppföljare till WF-1000XM3 som kom för två år sedan. Den här gången har man förutom att vässa såväl ljud som brusreducering även gjort lurarna betydligt mer kompakta. De har fått en helt ny design och även etuiet har blivit mindre i format och därmed enklare att ha med sig i fickan. 

Är du bekant med Sonys större hörlurar WH-1000XM4 (magiskt bra när vi testade dem) så kan du enkelt konstatera att de här nya lurarna får ärva en hel del egenskaper från den större systermodellen. Det handlar till exempel om Speak to Chat, vilket innebär att lurarna automatiskt pausar musiken och släpper in ljud utifrån när de märker att du börjar prata. Tanken är att du ska kunna tilltala folk och höra deras svar utan att varje gång du gör det behöva ta av dig lurarna. WF-1000XM4 får även snabbparning med Android-telefoner. Dessutom är såväl brusreduceringen förbättrad och musikljudet. Brusreduceringen drar nytta av ett nytt chip för ändamålet där bluetooth och brusreducering integrerats i samma V1-processor. Utöver detta är själva de små mjuka kuddarna i öronen omgjorda. De nya propparna som kommer i tre olika storlekar ska säkerställa bättre passform och är dessutom tillverkade med tusentals små bubblor i varje propp och enligt Sony ska det här vara extra effektivt för att hindra oljud genom att ljudet studsar runt genom dessa bubblor. Dessutom ska hörlurarna vara bättre på att eliminera vindljud så att inte heller det ska störa dig. Samtalsljudet ska vara bra även det, enligt Sony, tack vare både riktade mikrofoner som tar upp ljud när du talar, och med hjälp av en sensor som direkt känner av vibrationer från ditt käkben och därmed ska kunna plocka upp din röst även i stökigare miljöer. 

Laddningsetuiet är numera utrustat med stöd för trådlös laddning, men du kan så klart även ladda med sladd om du vill det. Lurarna klarar 8 timmars musiklyssning med brusreducering på och med etuiet ska du kunna få upp till 24 timmar. Dessutom stöds snabbladdning så fem minuters laddning ska kunna ge en timmes lyssnande. Etuiet är 40 procent mindre sett till måtten jämfört med föregångaren och själva lurarna i sig är ju också lite mera kompakta än tidigare, men har framförallt ett nytt, mer bulligt utseende. 

Prislappen på dessa nya lurar ska stanna på 2800 kronor och säljstarten sker redan nu i juni. Sony har dock inte lämnat något mer exakt datum.

Fakta Sony WF-1000X M4

Typ: In-ear lurar true wireless med aktiv brusreducering

Mått: 40 x 67 x 30 mm

Vikt: 7,3 gram (vardera hörlur), 41 gram (med etuiet)

Ljudformat: SBC, AAC, LDAC

Fuktskydd: Ja, IPX4

Högtalarelement: 6 mm

Batteritid: 8 timmar med brusreducering på, 24 timmar med etuiet

Pris: 2 800 kr