https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-uppgraderingsplanen-till-android-10-for-nokia-mobilerna
567444
Nyheter
Android One

Här är uppgraderingsplanen till Android 10 för Nokia-mobilerna

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/nokia_android_10.jpg?itok=w70im4X2', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/nokia_android_10.jpg?itok=OIx3XN1D', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/nokia_android_10.jpg', w: 1382, h: 962, title: ' ' },]
HMD Global har nu postat planen för att uppgradera sina telefoner till Android 10 - och alla är inte med.

När HMD Global lanserade sina första mobiltelefoner för 2,5 år sedan lovade man att telefonerna skulle räcka länge och uppgraderas kontinuerligt. Man var lite vaga med hur länge, men man antydde att deras Google-nära system skulle göra att de kunde uppgradera mobilerna längre än andra tillverkare.

I och med att HMD Globals telefoner blev en del av Android One-programmet blev ramarna tydligare. Till dessa telefoner utlovas två större systemuppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Det är inte mer än vad de flesta tillverkare erbjuder i dag, men det är ovanligt att man utlovar det till även billigare mobiler.

Hittills har HMD Global rätt och slätt uppdaterat samtliga mobiler de tillverkat med nya systemversioner, men i uppgraderingsplanen till Android 10 saknas första generationens Nokiamobiler från HMD. Den som lyser tydligast med sin frånvaro är Nokia 8. Den har visserligen fått två stora systemuppdateringar, men enbart tack vare att den när den släpptes inte hade den senaste Androidversionen, och det har fortfarande inte gått två år sedan den började säljas.

Om vi i stället koncentrerar oss på vilka enheter som SKA uppgraderas verkar prioriteringen vara dyrast först, nyast först av de dyraste. Nokia 7.1, Nokia 8.1 och Nokia 9 Pureview blir därför först ut under fjärde kvartalet, det vill säga oktober-december. Till årsskiftet ska Nokia 7 Plus, Nokia 6.1 och Nokia 6.1 Plus uppdateras, och därefter följer årets billigare modeller. Uppgraderingsplanen sträcker sig till andra kvartalet 2020, och totalt är det 17 modeller som ska få Android 10.