Utan Arm inga smartphones

Hårdaste slaget hittills mot Huawei: Arm bryter kontraktet

Som en del av USA:s embargo mot Huawei har nu även processorutvecklaren Arm tvingats bryta sina affärsförbindelser med Huawei. Och utan Arm blir det inga fler Smartphones från Huawei.

Publicerad Uppdaterad

Det var inte självklart att Arm omfattades av amerikanska regeringens beslut att det krävs specialtillstånd för amerikanska företag att handla med Huawei. Arm har sitt högkvarter och ursprung i Storbritannien, och ägs av japanska Softbank. Men företaget har också 6000 anställda på flera utvecklingskontor i USA, och eftersom embargot gäller amerikansk teknologi konstaterar företaget att man inte längre får handla med Huawei.

Detta förändrar situationen för Huawei ytterligare till det värre, för tidigare har dotterbolaget HiSilicon kunnat hävda att man är självförsörjande på chip och inte beroende av amerikanska leverantörer, men Huaweis Kirin-chipset använder processorer konstruerade av Arm. Det finns inte heller något alternativ, enkelt uttryckt finns det inte en smartphone, från Huawei eller någon annan tillverkare, som inte är beroende av att köra på en Arm-processor i botten. Utan Arm blir det inga nya mobiler från Huawei.

Som med Android gäller att befintliga produkter inte påverkas, vilket i det här fallet betyder det nuvarande toppchipsetet Kirin 980, och kanske också den påstådda men inte offentliggjorda uppföljaren Kirin 985. Men på längre sikt kan Huawei nu inte höja prestandan i sina mobiler från nuvarande nivå. Det är också osäkert om man får tillverka fler chip av de man redan utvecklat eller om man är hänvisade till befintliga lager, som tros räcka i mellan 6 månader och ett år.

Det märks också på Huaweis tongångar att företaget förstår att deras position försämrats ytterligare. Tidigare uttalanden har präglats av ett stridslystet "vi klarar oss själva", men efter det senaste beslutet har tongångarna ändrats till att man säger sig förstå vilket tryck deras samarbetspartner befinner sig under och att man hoppas på en så snabb lösning på konflikten som möjligt så att man ska kunna återgå till normal affärsverksamhet.

USA har inlett en rättsprocess där Huawei anklagas för penningtvätt och brott mot sanktionerna mot Iran, och det förekommer också anklagelser om industrispionage. Men motivationen för handelsembargot mot företaget handlar om något helt annat, nämligen att företaget skulle utgöra en säkerhetsrisk, vara en förlängd del av den kinesiska staten och dess utrustning användas för att avlyssna datatrafik för Kinas räkning. Man har dock inte lagt fram några konkreta anklagelser kring detta vilket också gör det omöjligt för Huawei att anpassa sig efter dem. I praktiken anses embargot vara en bricka i det pågående handelskriget mellan USA och Kina vilket innebär att det troligen krävs en överenskommelse mellan den kinesiska staten och USA:s regering för att Huawei ska kunna återgå till normal verksamhet.

Källa