Tidigare uppgifter stämmer inte

Huawei-chef förnekar utveckling av eget operativsystem

Det har under lång tid cirkulerat obekräftade uppgifter om att Huawei skulle vara på väg att ”göra en Samsung” och ta fram ett eget alternativ till Googles operativsystem Android. Men nu går företagets ingenjörschef för mjukvara ut och förnekar den saken.

Publicerad Uppdaterad

Det är Dr. Wang Chenglu, som är utvecklingschef på området konsumentmjukvara hos Huawei, som nu officiellt förnekar att den kinesiska telekomjätten skulle ha några planer på att lansera ett eget operativsystem som alternativ till Googles Android. Rykten om att Huawei skulle ha ett eget operativsystem har florerat under lång tid, och med tanke på företagets aktiva utvecklingsarbete med gränssnittet EMUI så vore steget varken svårt eller särskilt långsökt. Det som talar emot en liknande lösning är förstås den enorma mängda appar och det eko-system som Google byggt upp med Android genom åren.

Krävs mer än appar

Men det finns förstås fler aspekter av ett eget operativsystem, inte minst rent affärsmässiga. Huawei skulle med ett eget operativsystem behöva omförhandla sina avtal med en mängd samarbetspartners, och dessutom skulle man behöva ta en diskussion med samtliga återförsäljare som idag säljer företagets telefoner. Fördelen skulle så klart vara ett mindre beroende av Google, liksom att man skulle ha mer kontroll över sina produkter. 

Källa