https://www.mobil.se/nyheter/huawei-far-ny-respit
567417
Nyheter
Ny respit

Huawei får nytt uppskov från USA-embargo

USA har meddelat att man förlänger uppskovet för handelsembargot mot Huawei i ytterligare 90 dagar.

I dag skulle Huaweis tillstånd att handla med amerikanska företag ha löpt ut, men nu har Lawrence Kudlow, ekonomisk rådgivare till USAs president, meddelat att man ger Huawei ännu en 90-dagarsrespit, "för att visa vår goda vilja mot Kina medan bägge sidor försöker få fram ett nytt handelsavtal".

Det var i maj i år som USA satte upp Huawei på "svarta listan" över företag som amerikanska bolag behöver specialtillstånd för att få handla med. USA har hela tiden gett blandade signaler om orsaken till handelsembargot. Å ena sidan hänvisar man till att företaget brutit mot sanktionerna mot Iran, och företaget anklags även för att spionera åt kinesiska staten via sin nätverksutrustning. Å andra sidan är man som i ovan nämnda citat mer eller mindre öppna med att Huawei är en bricka i spelet kring USAs handelskrig med Kina.

Dessa dubbla signaler fortsätter, ungefär samtidigt som den nya respiten tillkännagavs sade USAs president Donald Trump till media att "jag vill inte handla med Huawei över huvud taget, för att företaget är ett hot mot den nationella säkerheten och hag tycker att media har framställt det lite annorlunda."

USA förde upp Huawei på sin särskilda lista i maj i år, men bland annat efter påtryckningar från amerikanska företag gav man ett uppskov på 90 dagar då Huawei fick fortsätta att handla med amerikanska företag. Det uppskovet skulle alltså ha löpt ut i dag men förlängs nu till november. Det innebär i praktiken att Huawei har gott om tid på sig att uppgradera sina toppmodeller till Android Q och se till att den kommande Mate 30 Pro får en Androidlicens och därmed inte påverkas av embargot.

Det förslag som tidigare under sommaren var aktuellt, att amerikanska företag som Google och Qualcomm faktiskt skulle kunna beviljas licens att handla med Huawei verkar å andra sidan ligga på is, och de dryga 100 företag som lämnat in ansökan får beskedet att ansökan är "under behandling".

Källa