Huawei vs USA

Huawei flyttar sin tillverkning av chipset

Huawei har börjat flytta tillverkningen av sina chipset för att komma undan USA regelverk.

Publicerad Uppdaterad

Eftersom Huawei sedan en tid tillbaka står på USAs handelsdepartements svarta lista har de problem med att få använda delar som tillverkas i USA. Nu diskuteras dessutom att nivån på gränsen för hur mycket som får tillverkas i USA ska ändras från 25 procent till 10 procent. Det här skulle innebära problem för Huawei då de som tillverkar deras chipset, TSMC, utnyttjar delar tillverkade i USA. 

Huawei verkar ha börjat titta på lösningar på det här genom att låta SMIC, en kinesisk tillverkare, ta över en del av deras produktion. Delar av det som TSMC skulle ha producerat åt Huawei har nu istället flyttats till SMIC. Däremot tillverkar TSMC fortfarande det som kommer att bli Huaweis nya toppchipset med 5nm-processteknik. De som flyttats över till SMIC tillverkas med 14nm-processteknik. Men om SMIC klarar av att producera även de chipset med den nyare 5nm-tekniken är det kanske inte omöjligt att vi kommer se allt mer av Huaweis chipset tillverkas i Kina, istället för i Taiwan där TSMC har sina fabriker. Det nya chipsetet kommer troligen att hamna i den kommande Mate 40, som då blir den första mobilen med den typen av chipset (5nm-processteknik). 

Trots striderna med USA har Huawei lyckats bra med sin försäljning i hemlandet och i vissa andra länder där Google inte har en lika stark position. När vi testat Huaweis senaste produkter utan Googles appar och appbutik har framförallt Huaweis verktyg för att flytta appar från en annan Android till en ny Huawei-mobil varit användbar. Dessutom finns andra appbutiker än Huaweis egen App Gallery som kan komplettera apputbudet.

Källa