Första telefonerna kommer nästa år

Huawei har släppt betaversionen av Harmony OS för mobiler

Huawei har den senaste tiden arbetat intensivt med sitt alternativ till Android, Harmony OS. Nu har man släppt den första betaversionen av systemet anpassat för mobiler.

Publicerad Uppdaterad

Harmony OS är inte bara ett alternativ till Android utan är tänkt att användas i en lång rad olika produkter utöver i mobiltelefoner. Systemet används redan i teve-apparater och det fungerar även i wearables, bilar och annat. På det här sättet kan en navigationsapp som exempel vara tillgänglig i såväl telefon som i klocka och anpassa sitt utseende och funktionerna efter vilken enhet du använder för tillfället. 

Tillgängligt för flera Huawei-telefoner

Harmony OS 2.0 presenterades i september och redan då sa Huawei att en betaversion för mobiler skulle släppas till utvecklare nu i december. Det är det löftet man nu infriar. Nu är alltså första gången som operativsystemet blir tillgängligt för utvecklare av mobilappar utanför Huaweis väggar. Systemet ska vara tillgängligt för en handfull Huawei-telefoner och det handlar då om P40- och Mate 30-serierna samt Matepad Pro. Dessutom kan man utforksa systemet närmare i en emulator som Huawei erbjuder i sitt utvecklarverktyg, men för att testa måste du anmäla dig som utvecklare och bli godkänd. 

Likt Android och EMUI

De första utvecklarna som testat rapporterar enligt uppgift att systemet är väldigt likt Huaweis Androidgränssnitt EMUI vilket får ses som väntat, samt att själva utvecklingen är snarlik den som gäller för Android-appar, vilket så klart är ämnat att underlätta för utvecklare att bekanta sig med Harmony OS. Sedan tidigare har Huawei meddelat att Androidappar som idag finns i bolagets appbutik App Gallery enkelt ska kunna anpassas så de även fungerar under Harmony OS.

Den första telefonen med Harmony OS kan man räkna med kommer under nästa år. Möjligheten att uppgradera befintliga Huawei-telefoner till Harmony OS har inte Huawei gått ut med några detaljer kring, men enligt uppgift ska en rad av de senaste årens modeller gå att uppgradera för den som så önskar.