Kan vara dags för skarpt läge

Huawei påstås ha egenutvecklat reservalternativ till Android redo

Att ha ett eget operativsystem redo om allt skulle gå åt skogen med de amerikanska myndigheterna skulle förstås vara vettigt. Och det är precis vad Huawei påstås ha.

Publicerad Uppdaterad

För en vecka sedan kom beskedet att USA inför ett exportförbud av komponenter och mjukvara till ZTE under hela sju års tid, detta då den kinesiska telefontillverkaren ska ha brutit mot USA:s handelssanktioner mot Iran och sålt amerikanska utrustning till landet. ZTE erkände sig förvisso skyldiga och betalade ett stort bötesbelopp, men undlät däremot att vidta de disciplinära åtgärder mot vissa anställda som man lovat. Resultatet kan få ödesdigra konsekvenser, inte minst då ZTE nu löper risken att förlora sin Androidlicens. Huawei har sedan dess hamnat i handelskammarens blickfång, och utreds nu för samma sak som ZTE. I värsta fall kan Huawei således gå samma öde till mötes. 

Grundarens initiativ

Men Huawei ska ha enligt uppgifter till South China Morning Post ha en reservlösning redo sedan långt tillbaka, detta i form av ett eget operativsystem som man ska kunna använda med sina enheter om allt går åt skogen. Det var enligt uppgifterna Huaweis grundare Ren Zhengfei som tog initiativet till utvecklingen av det egna operativsystemet redan 2012, då de amerikanska myndigheterna genomförde en granskning av Huawei. Tanken var att man skulle ha en reservlösning redo ”i värsta fall”, något som nu eventuellt kan visa sig ha varit en riktigt vettig strategi. Anledningen till att man inte valt att gå över till sitt eget operativsystem tidigare sägs vara att det egenutvecklade alternativet helt enkelt inte är lika bra som Android. Men det handlar förstås också om tillgången på appar. 
Det bör understrykas att det handlar om obekräftade uppgifter från källor till South China Morning Post, och att det hela således bör tas med en rejäl nypa salt, även om det hela är långt ifrån orimligt. 

Källa