Telefon och bil i intimt samarbete

Huawei släpper specialversion av P40, inleder satsning på smarta bilar

Huaweis nuvarande toppmodell P40, som kommer att ersättas av den kommande P50.
Huaweis nuvarande toppmodell P40, som kommer att ersättas av den kommande P50.

Nu går det bland annat att fråga bilen hur den mår.

Publicerad Uppdaterad

Huawei har lanserat en ny version av telefonen Huawei P40 i vad man kallad för BYDs Han Edition med en bil ingraverad på baksidan. Detta med anledning av att den kinesiska biltillverkaren BYD Auto släppt en ny bilmodell i sin Han-serie. Bilen använder Huawei HiCar och har därmed bland annat stöd för 5G och den nya tekniken för bilnycklar via NFC på telefoner. HiCar ska enligt uppgifterna baseras på Huaweis eget operativsystem Harmony OS som först antogs vara ett alternativ till Android men senare konstaterades vara ett system för uppkopplade prylar, till exempel bilar. 

HiCar är en teknisk lösning för att låta smarta enheter samarbeta och kommunicera med varandra, inte bara för telefonsamtal i bilen utan även exempelvis använda telefonen som bilnyckel, styra bilens klimatkontroll, kontrollera fönstren, kontrollera bilens hälsa samt kommunicera med andra uppkopplade prylar som rödlysen, hastighetsskyltar och annat som kan hjälpa till vid körningen. 

Huawei P40 BYDs Han Edition har en 6,1 tum stor OLED-skärm och drivs med Kirin 990 5G-kretsar. Den har en 50 MP trippelkamera, ett batteri på 3800 mAh och använder Android 10.

Det finns inga uppgifter om huruvida telefonen kommer till Sverige, men bilen ska enligt samstämmiga uppgifter lanseras även i Europa med start i Norge. BYD är världens näst största elbilstillverkare efter Tesla och har bekräftat att de nu ska ta steget in även på den europeiska marknaden. 

Källa