Annons

Nya generationens OS från Huawei

Huawei visar upp Harmony OS 3.0

Huaweis Harmony OS tar steget upp till version 3, och operativsystemet passerar 300 miljoner enheter.

Publicerad Uppdaterad

Huawei har nu visat upp den tredje generationen av sitt Android-baserade Harmony OS, närmare bestämt version 3.0. Den nya versionen kommer bland annat att erbjuda en rad nyheter inklusive ny design och förbättrade möjligheter att kunna köra flera appar samtidigt. Man har även lagt ner mycket arbete på att bygga ut och förbättra hanteringar av widgetar där de kan grupperas, kombineras och läggas ovanpå varandra. De kommer dessutom att kunna ha både olika former, storlekar och stilar.

I likhet med de flesta andra har Huawei lagt till fler funktioner för att skydda användarens integritet, och kommer bland annat att hålla koll på hur appar använder delar av mobilen som kan vara integritetskänsliga, som GPS, kamera, mikrofon, filer och kontakter. Det ska sedan hjälpa användaren att ta ställning till om apparna ska få använda informationen, neka tillgången eller att avinstallera appen. Operativsystemet kan även upphäva tillåtelser per automatik och övervaka för att hitta misstänkt appbeteende eller nätverksaktivitet.

Enligt Huawei har operativsystemet även kunnat göra både snabbare och energisnålare än Harmony OS 2, närmare bestämt elva procent energieffektivare. Dessutom ska appar starta sju procent snabbare och reagera 14 procent snabbare än med Harmony OS 2.

Harmony OS 3.0 kommer dessutom att erbjuda användare mindre men intressanta funktioner som att undersöka bilder och automatiskt dölja känslig information som telefonnummer och kontakter innan de delas, och att kunna ansluta två trådlösa hörlurar samtidigt så att två personer kan lyssna på musik tillsammans. Det sistnämnda fungerar dock inte med alla lurar utan det krävs exempelvis FreeBuds Pro 2 för att fungera.

Huawei kommer att börja skicka ut uppgraderingen till Harmony OS 3 till kompatibla enheter i september, och det gäller inte enbart mobiler utan även andra enheter som surfplattor och smarta TV-apparater.

Samtidigt med presentationen av Harmony OS 3.0 meddelar företaget dessutom att Harmony OS nu finns på över 300 miljoner enheter världen över.