Framtiden kan bli sladdlös

Huaweipatent: Ladda med laser

Ny teknik kan ladda flera enheter samtidigt med hjälp av laser.

Publicerad Uppdaterad

Huawei har lagt in om patent av en ny teknik för att ladda exempelvis telefoner med hjälp av laser, utan att behöva använda någon platta eller liknande. I stället räcker det att placera en laddmodul i taket, som sedan ska kunna ladda flera enheter samtidigt när de kommer in i rummet. Tekniken ska kunna användas för att ladda enheter även på medellånga och långa avstånd, som exempel tas det upp att kunna ladda drönare i luften utan att de behöver landa.

Säkerhetslösningar ska kunna identifiera bland annat ögon, så att laddningen stängs av för att skydda människor och husdjur.

Enligt Huawei måste enheterna vara utrustade med en sensor för att kunna laddas via laser, och man jämför det med solceller ungefär som i gamla soldrivna miniräknare.

Huawei räknar med att den nya laserbaserade laddtekniken ska kunna finnas i telefoner inom två till tre generationer av mobiltelefoner. Företaget arbetar fortfarande med detaljer som vilken som kan vara den maximala laddningshastigheten och hur många enheter som ska kunna laddas samtidigt.