Iphone och Ipad systemuppdateras

I kväll släpps Ios 11

Nya Iphones innebär även nyheter för gamla Iphones. I kväll släpper Apple den nya systemversionen av operativsystemet Ios.

Publicerad Uppdaterad

De största nyheterna i Ios kommer nog till Ipad, som har fått ett helt nytt system för att växla mellan appar och ha flera appar öppna samtidigt. Det hela känns betydligt mer datorlikt än vad Ios tidigare gjorde på Ipad. Du kan läsa mer om detta i vårt test av Ipad Pro (2017).

Ios får äntligen en filhanterare, något som alla andra system har haft sen… alltid. I filhanteraren kommer du att kunna bläddra bland bilder och dokument och flytta dem enklare. Apple har haft sina skäl till att inte ha filhanteringen synlig i systemet, men de skälen får sägas vara passé nu, och det är på tiden att det blir enklare att komma åt lagrad information på enheten.

Kameraappen har uppdaterats med nya livefunktioner. Du kan nu loopa eller köra dina gif-animationer fram- och baklänges, funktioner vi sett i tredjepartsappar sedan länge. Möjligheten att ta bilder med lång exponeringstid för avsiktlig rörelseoskärpa i mörker har också tillkommit.

Appstore har fått en uppfräschning, vilket också var välbehövligt. Kontrollcenter har blivit mindre rörigt och du kan nu anpassa layout och funktioner efter hur du vill ha det.
Du kan nu komma åt alla notifieringar från låsskärmen genom att svepa nedåt.

Som vanligt är det många små uppdateringar det rör sig om och det är svårt att sammanfatta alla. En av de största nyheterna kommer användaren inte att märka något av alls till att börja med. Det är Apples nya system för augmented reality, det vill säga innehåll på skärmen som läggs samman med det kameran visar. AR-funktionerna är i dagsläget främst något för apputvecklare att jobba med, och först på sikt kommer vi att få se resulttet av det i form av nya appar med funktioner vi inte sett tidigare.

En del av nyheterna i Ios 11 har inte blivit klara i tid till den skarpa versionen och kommer i senare uppdateringar. Till dessa hör möjligheten att skicka pengar mellan privatpersoner med hjälp av Apple Pay, en funktion som vi i detta Swish-land kanske inte upplever som särskilt revolutionerande.

De äldsta Iphone som får tillgång till Ios 11 blir Iphone 5s och Iphone SE. Den fem år gamla Iphone 5 blir alltså utan uppdateringen, vilket är standard för Apple och långt bättre än vad någon annan mobiltillverkare lyckats upprätthålla när det kommer till systemuppdateringar till äldre mobiler.

För Ipad kommer uppdateringen till femte generationens Ipad, Ipad Air, Ipad Mini 2 och senare, det vill säga Ipads som lanserats efter 2012.

Nya stora systemuppdateringar till Ios brukar nästan alltid innebära att somliga användare råkar ut för buggar, ofta problem med stabilitet eller mottagning mot mobilnät, wifi eller Bluetooth. Vill du inte riskera detta kan det vara klokt att vänta ett par veckor med att uppdatera, för då lär det ha kommit en Ios 11.01 som fixar barnsjukdomarna.