https://www.mobil.se/nyheter/ikea-borjar-med-smarta-rullgardiner
566413
Nyheter
Fyrtur och Kadrilj

Ikea börjar med smarta rullgardiner

Ikea börjar sälja två modeller smarta rullgardiner, där en motor höjer och sänker gardinerna.

Fyrtur är en mörkläggningsgardin som kostar från 895 kronor beroende på storlek. Den ska börja säljas i svenska varuhus i mars. Kadrilj är en halvtransparent variant som är något billigare och det är mer oklart när den börjar säljas.

Gemensamt för de två är att de drivs med motor och batteri. Denna motor styrs i sin tur med en fjärrkontroll med trådlös anslutning med tekniken Zigbee. Fjärkontrollen kan paras ihop med Ikeas smarta hubb Trådfri, och efter det styras med en mobilapp.

En smart rullgardin har förstås en begränsad funktionsuppsättning, mer specifikt att hissas upp och hissas ned. Du kan själv ställa in vilken som är lagom höjd när gardinen är maximalt nedhissad. Det man främst vill åt är kanske att gardinen hissas upp automatiskt på morgonen när det är dags att vakna. Det framgår inte om detta är en funktion som stöds i Ikeas app eller om man får snickra ihop den själv via tjänster som IFTTT.

Sedan tidigare så har Ikeas Trådfri-app stöd för Google Assistant och Amzon Alexa så att du ska kunna röststyra dina anslutna enheter.

Källa

Ämnen