https://www.mobil.se/nyheter/inf-r-ces-2014
555359
Nyheter
Snart smäller det!

Inför CES 2014

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/CES.jpg?itok=kGJ1GiC0', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/CES.jpg?itok=EjgjJoPL', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/CES.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]
På måndag drar elektronikmässan Consumer Electronics Show, CES, igång igen. Det här är vad du kan vänta dig från tillverkarna.

Tillverkare av hemelektronik är i full gång med att visa upp produkter tidigt och smygvisa vad som komma skall inför nästa vecka när CES-mässan drar igång. Framåt kvällskvisten på måndag drar de första presskonferenserna igång och efter det kommer hela veckan att fyllas med prylnyheter inom mer eller mindre alla områden. Men hur ser det ut på den mobila fronten? Vi har samlat en bunt rykten och det här är lite av vad vi kan vänta oss under nästa vecka.

Teknikkläder en masse

Uppkopplade strumpor, tröjor med inbyggd pulsmätare, uppkopplade stegräknare, smarta glasögon och klockor till förbannelse. Wearable technologies (klockor, smycken, kläder och liknande som inte har någon vettig svensk term än) har varit stort på idéstadiet hur länge som helst nu, men 2014 spås bli året då den marknaden fullkomligen exploderar. Som vi skrivit tidigare verkar varenda kotte och deras kusiner ha minst en varsin uppkopplad klocka på gång. Google leder utvecklingen av uppkopplade brillor med Google Glass (som ryktas kosta 600 dollar i butik) och en hel bunt tillverkare hänger säkert på den trenden. Jawbone, Withings, Fitbit och en halv armé med andra tillverkare kommer troligen visa upp nya modeller av sina uppkopplade stegräknare, Wifi-vågar och så vidare, vilket för oss in på nästa område.

Mobilhälsa exploderar

Det hänger ihop väldigt mycket med ovanstående kategori, eftersom det absolut lättaste sättet att påvisa nyttan med uppkopplade kläder är att sätta in det i ett hälsosammanhang. Många smarta klockor har olika lägen för träning och hälsa, tidigare nämnda strumpor ska lära dig att bli en bättre joggare och så vidare.

Räkna med att se en hel del prylar för såväl träning som mer allmän hälsa i form av blodtrycksmätare, personvågar och liknande.

64 bitar

Resten av branschen kan troligen inte vänta speciellt mycket längre. Räkna med att Qualcomm, Samsung och Intel viftar med systemchip som kör 64 bitarsarkitektur till höger och vänster. Förhoppningsvis får vi även se en bunt nya lurar som drar nytta av chippen, men större sådana lanseringar lär visas upp på separata event eller under Mobile World Congress i februari.

Samsung i drivor

En fördel med Samsungs ofta ganska irriterande ”gadget spam” är att de alltid har något nytt att visa upp vid varje tillställning. Räkna inte med att få se någon Galaxy S5 nästa vecka, men troligen får vi stifta bekantskap med såväl Note 12 (tolvtumsversionen av surfplattan) och den något billigare Note 3 Lite under nästa vecka. Redan nu har Samsung visat upp Galaxy Camera 2 och den kommer antagligen att dyka upp en eller två gånger nästa vecka också.

Mobil i bil

Ios in the car är en satsning som dök upp kring lanseringen av Ios 7, men än har det inte riktigt nått ut i fysiska modeller riktigt. Gissningsvis får vi se fler exempel på Apples implementering av mobilen i din bil från olika biltillverkare. Samtidigt har Audi viftat med en konceptbil som ska prata snällt med Android. Troligen kommer den annars så högtalarfokuserade bilhallen på CES innehålla betydligt fler telefoner och surfplattor i år.

Kineserna kommer

Förra året stod ZTE och Huawei för några av de större telefonlanseringarna på CES. Sonys Xperia Z fick förvisso mest uppmärksamhet, men strax efter kom kineserna. Gissningsvis får vi se Sonys Z1 Mini under mässan, men räkna med att fokus även i år ligger på Kina. Huawei håller presskonferens under måndagen och ZTE följer troligen sin vanliga tradition att släppa så många telefoner att de själva inte ens vet vad som skiljer dem åt.

Troligen får vi även se några ”uppstickare” som vill slå sig in på marknaden i västvärlden (sett till försäljning är de knappast några duvungar, men de är inte speciellt stora utanför hemlandet). Lenovo visade nyligen upp sin första 4G-telefon och har lovat att satsa hårt på marknader vi är mer bekanta med. Oppo verkar ha som målsättning att bli ett märke att räkna med även utanför Kina och med dem gissar vi att ett flertal andra tillverkare hakar på.

Ämnen

window.grumi = { key: '892c9379-5d76-4c64-8d3b-6559f949b7c2' };