Annons

Imorgon kväll börjar det

Inför Google I/O

Imorgon kväll drar Google igång sin utvecklarkonferens Google I/O. Vi tittar närmare på vad vi kan komma att få se.

Publicerad Uppdaterad

Google I/O har fått nästan samma status som Apples WWDC, fast med skillnaden att Google kan häva ur sig egentligen precis vad som helst eftersom de har alla möjliga projekt puttrandes i sina labb (vilket också gör det hela mer spännande såklart). Klockan nio lokal tid imorgon, det vill säga 18 för oss svenskar, drar Google igång årets upplaga av I/O och även om vi förväntar oss en hel del överraskningar så finns det några saker som vi gissar på kommer att nämnas under tillställningen.

Vad vi inte får se
Vi inleder med att slå hål på några bubblor. Vi skulle bli väldigt förvånade om Nexus 6, Nexus 8 eller Nexus Silver (eller Project Silver, vad de nu kommer att kalla det) visas upp imorgon. Google är minst lika dåliga som alla andra teknikföretag på att hålla hemligheter och fjolårets mobil och surfplatta var välkända in i minsta detalj innan de släpptes. I år har Google antingen gjort något närmast mirakulöst i processen att hålla något hemligt, eller så får vi se nya telefoner och surfplattor framåt hösten som med förra årets Nexus 5.

Android Wear
Vad vi däremot kommer få se är en betydligt mer detaljerad plan för smarta klockor med Android. Efter att Google presenterade det hela tidigare i år har samtliga rykten och källor pekat på sommaren för såväl släpp av produkter som fler detaljer kring enheterna. LG och Motorola kommer antagligen att finnas närvarande för att visa upp sina respektive klockor, där åtminstone Motorola lovat att det finns väldigt mycket som vi inte har sett ännu.

Google TV
Eller ja, Google TV är ju dött till förmån för Android TV sägs det, men något kommer vi att få se. Redan på Mobile World Congress visade Huawei upp en liten mediaspelare som ”har att göra med nästa generations Google TV”. Med Chromecast i ryggen, erfarenheten från Google TV, Miracast och konkurrensen från Apple TV och bland annat Amazons Fire TV känns det inte helt ologiskt att Google går på mediaspelarrutten och mycket väl kan presentera såväl hårdvara som mjukvara imorgon. 

Utan att ens tveka om det kommer den, likt Amazons spelare, ha stort fokus på röststyrning och att den kommer att knytas hårt till Googles egna film- och musiktjänster känns självklart.

Android@home
Minns ni det där namnet? Ingen kommer skälla på er om ni inte gör det. Googles satsning på hemmastyrning under namnet Android@home presenterades under Google I/O 2011, men sedan har det varit närmast legendariskt tyst om det hela. Nu när Apple lanserat sitt Homekit och Samsung hårdsatsar på sitt eget system för att kontrollera hemmet känns det som att ryktena om en liknande satsning (eller återupplivning snarare) från Googles sida borde vara nära förestående, troligen med en presentation imorgon.

Healthdroid
Nä, det namnet har inte figurerat någonstans utan vi kom på det samtidigt som vi skrev det. Men den senaste tiden har det ryktats en hel del om en hälsosatsning från Googles sida som ska göra ungefär samma sak som Samsungs nyligen presenterade satsning och Apples Healthkit. Här handlar det inte om att Google gör en Microsoft och släpper en helt egen tjänst som Healthvault (även om det också är en möjlighet), utan att de satsar på ramverket i bakgrunden för att olika appar och tjänster ska kunna kommunicera och dela information mellan varandra.

Open Automotive Alliance
En allians som Google utannonserade i januari för att främja Googles teknik i bilar. För att ge Apple lite konkurrens känns det som att det börjar bli dags att presentera något som ger Carplay en match i form at att koppla upp plattan eller luren mot bilens inbyggda underhållnings- och navigationssystem.

Mindre troliga ämnen (alternativt överraskningar)
Den stora snackisen är givetvis Android 4.5 eller 5.0 inför Google I/O, men vår gissning är att om det kommer något sådant så blir det antingen en mindre uppdatering eller som en förhandsvisning av vad som komma skall. Inför varje släpp av en ny Androidversion har det dykt upp mängder med läckt information och även en hel del omnämningar om vad versionen kommer att heta (vi hoppas på Läskeblask eftersom L är nästa bokstav att ta namn ifrån). Hittills har vi sett ett par olika läckor gällande ett nytt gränssnitt, men läckorna har ofta varit ganska långt ifrån varandra i hur det nya ser ut. Det får oss att gissa mer på att det rör sig om konceptbilder eller väldigt tidiga skisser och att den nya versionen av Android presenteras i samband med att en ny Nexusplatta eller Nexustelefon ser dagens ljus lite längre fram i höst.
Uppdatering: Förhandsvisning blir det i alla fall.

Något vi hoppas på, men som också borde ha läckt, är en ny version av Google Glass som borde kunna tilltala allmänheten bättre (läs: inte se lika nördig ut) och ha såväl bättre batteritid som bättre pris. Google Glass går numera att köpas av mer eller mindre vem som helst med lite bök, men brillorna kostar fortfarande 1500 dollar och även om Google får dem att se hur coola ut som helst lär marknaden för ett par tiotusenkronorsbrillor inte vara speciellt stor. Vi hoppas att glasögonen stöps om till något mer konsumentvänligt imorgon.

Vad tror ni att vi får se under Googles presentation imorgon? Kommentarsfältet är ert.