Google rullar ut Unknown Tracker Alert

Inom kort kan du se om någon spårar dig i Android

Google rullar nu ut Unknown Tracker Alert, som låter dig se om någon använer en spårningsbricka för att se din position.

Publicerad Uppdaterad

Spårningsbrickor, som Tile, Apple Airtag och Samsung Galaxy Smarttag kan vara ett fantastiskt sätt att hindra dig från att tappa bort väskor och andra värdesaker, eller att hitta dem igen om olyckan är framme. Men de kan också användas till att spionera på folk genom att någon sätter sin spårningsbricka på dina tillhörigheter utan att du märker det.

Därför meddelade Apple och Google i maj att de kommit överens om en standard för att varna för om du blir spårad av en spårningsbricka. Nu meddelar google att man håller på att rulla ut funktionen till Android. Funktionen både varnar dig automatiskt och låter dig aktivt söka av om su blir spårad.

Den automatiska funktionen fungerar så, att om man upptäcker att en spårningsbricka som kommit bort från sin ägare och inte tillhör dig ändå verkar följa med dig när du rör dig, så ska du få ett automatiskt larm om att du är spårad av en spårningsbricka. Då ska du också kunna välja "spela ett ljud" så kommer spårningsbrickan att låta så att du kan hitta den och ta bort den.

Du kommer också att kunna få information om spårbrickan när du väl hittat den, och instruktioner för hur du oskadliggör den, ifall det är motiverat. Du kommer även få se de fyra sista siffrorna på telefonnumret till den spårningsbrickan tillhör, vilket kanske kan hjälpa dig att avgöra om det är någon du känner som försökt spåra dig.

Det kommer även att finnas en möjlighet att skanna av din omgivning manuellt för att se om det finns några spårbrickor i närheten som har kommit bort från sin ägare. Det gör du i så fall genom att gå in i din Android-mobils inställningar, välj Säkerhet och Nödsituationer (Säkerhet och nödlarm på Samsung) där du kan hitta funktionen.

Till att börja med är det bara Apple Airtags som kan spåras på det här sättet, men andra tillverkares spårbrickor kommer successivt läggas till. Du behöver inte ha senaste versionen av Android, utan funktionen kommer att rulla ut till alla mobiler som har Android 6 eller senare.

Källa: Google