Dags för snyggare selfies

Instagram får porträttläge

Nej, redaktören på bilden blir dessvärre inte snyggare med hjälp av Fokus-funktionen. Här måste avancerade Photoshop-kunskaper till för att det ska kunna bli godkänt.

Många nya telefoner kommer med ett så kallat porträttläge för kameran, som fokuserar på ansikten och gör resten av bilden oskarp. Och nu lanserar Instagram ett liknande läge i sin app. Men bara för telefoner som klarar hårdvarukraven.

Publicerad Uppdaterad

Den som har version 39 av Instagram-appen på sin telefon kan ha noterat att ett nytt kameraläge nu finns på plats i appen. Instagram har valt att kalla det nya kameraläget för ”Fokus”, och det handlar om ett porträttläge enligt ungefär samma snitt som till exempel Google lanserade med sina Pixel-telefoner och som även finns på de senaste Iphone-modellerna. För den som inte är bekant med konceptet så går det – något förenklat – ut på att kameran automatiskt fokuserar på ett ansikte i sökaren och sedan gör bakgrunden runt om oskarp, något som gör att ansiktet framträder tydligare i sammanhanget. 

Finns under Stories

Den som vill använda Fokus-läget hittar det under Stories, där det placerats mellan funktionerna Boomerang och Superzoom. Väl aktiverat så fokuserar kameran på ansiktet och gör resten av bilden lite suddig med automatik, och så är det bara att bränna av en bild som sedan kan läggas till en Story eller skickas direkt till någon kontakt på nätverket. Om funktionen inte dyker upp trots att du har version 39 av Instagram-appen så beror det förmodligen på att din telefon helt enkelt inte har stöd för funktionen. Instagram har inte specificerat vilka Android-telefoner som klarar hårdvarukraven, men när det gäller IOS-enheter så är det från Iphone 6S/SE och uppåt som Fokus fungerar. 

Källa