Plats för andra

“Inte bara Google Play: Nya fördelar för andra appbutiker med Android 14”

Google Play är den totalt dominerande appbutiken för Androidmobiler, men den har konkurrens. Nu skvallrar detaljer i kommande Android 14 om hur alternativa appbutiker ska få förbättrade möjligheter.

Publicerad Uppdaterad

Både Google och Apple har dominerande ställningar som appdistributörer Android för att inte tala om Ios, men deras ställning och hur de utnyttjar den har allt mer kritiserats. Troligen är det därför som Google nu öppnar upp för fler möjligheter och det ryktas om att Apple även de planerar att öppna för tredjepartsbutiker i Ios, för att förekomma lagstiftning och sanktioner från myndigheter.

Nytt i Android 14 som nyligen lanserats i en första utvecklarversion är enligt XDA Developers som hittat spår av detta i koden, ett nytt API som hanterar appuppdateringar. Innan en uppdatering laddas ner och installeras så ska systemet kunna upplysa appbutiken i fråga om det är lämpligt just då. Det här ska göra att appar inte uppdateras precis när användaren använder appen och en uppdatering därför bör vänta. 

Ytterligare en nyhet i Android 14 när det gäller appbutiker andra än Google Play är att appbutiker kan få ägande till en app, så att uppdateringar till den inte kan tas över av en annan appbutik som också finns på telefonen. Det här är något som annars ofta händer och med flera appbutiker i samma telefon kan situationen snabbt bli frustrerande. Med 8 olika butiker i samma telefon, som när vi på Mobil gjorde kartläggning över just alternativa appbutiker blir nackdelarna snabbt fler än fördelarna.