https://www.mobil.se/nyheter/intern-rivalitet-bakom-att-man-inte-lanserat-battre-smartphonekameror
566687
Nyheter
Påståenden från Sony-chef

Intern rivalitet bakom att man inte lanserat bättre smartphonekameror

Med tanke på expertisen Sony har på området, så kan man fråga sig varför bolaget inte släppt en smartphone med en helt överlägsen kamera? Svaret är intern rivalitet, hävdar en av Sonys chefer.

Man kan tycka att det vore en enkel sak för Sony att ta fram en smartphone med en riktigt imponerande kamera, som skulle få andra flaggskeppstelefoners motsvarigheter att blekna vid en jämförelse. Sony är ju trots allt en av smartphoneindustrins giganter när det handlar om att leverera kamerasensorer. Dessutom tillverkar man prisade och uppskattade kameror i alla möjliga segment, något som borgar för att det knappast kan vara på kompetenssidan det brister. Och i en färsk intervju med den inofficiella sajten Xperia Blog hävdar nu Sonys globala marknadsföringschef Adam Marsh att rivalitet mellan mobildivisionen och divisionen för systemkamerorna under varumärket Alpha är det som varit orsaken till att Sonys mobiler inte riktigt kunnat mäta sig med de bästa konkurrenterna. 

Har förändrats på sistone

”Även om vi är ett och samma företag, så finns det ibland barriärer som innebär att Alpha inte vill ge mobildivisionen vissa saker, för då har telefonerna helt plötsligt samma saker som en kamera i 30 000-kronorsklassen” säger Marsh i intervjun. Han påpekar dock att barriären brutits ned något på senare tid. Det ska enligt Marsh vara sedan Kimio Maki – som tidigare varit chef inom Alphadivisionen – tog över som produktionsansvarig på mobilsidan som förändringen skett. Maki ska ha uppmuntrat mer samarbete mellan Sonys olika varumärken och mobildivisionen. Xperia 1 är den första telefon som är resultatet av det nya upplägget, och nu återstår det att se om det utökade samarbetet har burit frukt.

Prioriterar mörkerprestanda

Sony Xperia 1 är tillverkarens första telefon med tre kameror på baksidan och det motiverar man från tillverkaren genom att säga att man prioriterar mörkerprestanda framför megapixel. Sony lanserade sitt flaggskepp Xperia 1 under MWC-mässan i Barcelona tillsammans med enklare systermodellerna Xperia 10, Xperia 10 Plus och Xperia L3. 

Ämnen