https://www.mobil.se/nyheter/internethastigheten-i-v-rlden-kade-med-30-procent-under-2017
564477
Nyheter
Färska siffror från Ookla

Internethastigheten i världen ökade med 30 procent under 2017

Internethastigheten har blivit 30 procent högre i världen under året. Det visar färsk statistik kring både fast och mobil internetuppkoppling från Ookla. Singapore är bäst på fast internet och Norge tronar på toppen när det gäller mobil hastighet. Sverige klarar sig hyfsat i båda kategorierna.

I Sverige surfar vi åttonde snabbast i världen med våra fasta internetuppkopplingar. I snitt ligger vår nedströms hastighet på 84,11 Mbps, vilket innebär att vi får se oss slagna av Macau, Ungern, Rumänien, Sydkorea, Hongkong, Island och Singapore. Just Singapore når upp till en snitthastighet nedströms på 153,85 Mbps. På mobilsidan ligger vi däremot något sämre till och dyker upp först på 16:e plats, vilket är sämre än våra skandinaviska grannar Danmark och Norge. Den svenska snitthastigheten nedströms i mobilnäten ligger på 37,32 Mbps, vilket kan jämföras med norrmännens 62,66 Mbps, en siffra som placerar dem högst på den listan. 

Stora förbättringar i många länder

Världssnittet för fasta uppkopplingar ligger på 40,11 Mbps nedströms medan mobilsnittet landar på 20,28 Mbps. I och med det så har både fasta och mobila uppkopplingar totalt sett blivit 30 procent bättre under 2017. Anledningen är primärt att flera länder har genomfört stora förbättringar av sin internetinfrastrultur. Av världens större länder står Indien ut i mängden med en snittökning på hela 77 procent under 2017. Det innebär dock fortfarande att man inte placerar sig särskilt högt på listan. Indien hamnar på en 76:e plats totalt i världen. Siffrorna kommer från internethastighets-företaget Ookla.