https://www.mobil.se/nyheter/intervju-det-g-r-p20-snabbare-och-smartare
565064
Nyheter
På plats i Paris

Intervju: ”Det gör P20 snabbare och smartare”

I samband med lanseringen av Huawei P20 och P20 Pro i Paris har Mobil fått en kort intervju där vi får reda på mer om vad AI-chippet i de nya telefonerna faktiskt kan bidra med.

Huawei P20 och P20 Pro är båda utrustade med Huaweis eget systemchip Kirin 970. I det har till tillverkaren själv ofta poängterat att det sitter ett eget dedikerat AI-chipp, men de faktiska användningsområdena som ska skilja telefonen från andra utan AI-chipp har varit relativt få. På lanseringen i Paris får vi fler exempel. Kameran kan nu, till exempel känna igen många fler motiv och anpassa inställningarna till dessa, men tydligare särskiljande exempel är förmodligen samarbetena med Amazon och bildappen Prisma.

Anpassade för AI-processorn

Tillsammans med Amazon erbjuder man en funktion så att du ska kunna ta en bild på en vara i verkliga livet och få möjlighet att köpa den via Amazons webbutik. Det är ett av exemplen som Ryan Lui på Huawei berättar om när vi tillsammans med en grupp journalister träffar honom och kollegan James Lu för att få veta mer om mjukvaran i P20 och AI-funktionerna.

– Både Amazon och Prisma är anpassade för att specifikt dra nytta av AI-kraften direkt i enheten och använder alltså vår NPU, det dedikerade AI-chippet. Eftersom HIAI är en öppen plattform och vi gjort de här funktionerna tillgängliga via ett API är det här en möjlighet för flera apputvecklare, säger Ryan Lui och han räknar med att fler appar snart släpps med denna möjlighet.

De nya AI-funktioner som P20 till exempel i kameran kommer framöver även att släppas i form av en mjukvaruuppdatering till Mate 10 Pro som använder samma systemchipp.

– Ja det stämmer, det kommer i samband med nästa mjukvaruuppdatering, säger Ryan Lui.

Testversion på plats

I de demoex av Huawei P20 Pro som finns på lanseringen kunde vi själva prova appen Prisma som fanns installerad i en specialversion som inte kräver uppkoppling. I vanliga fall sker beräkningen för de olika filter man kan lägga på bilden i en molntjänst, men här sker allt i själva telefonen. När vi testar tar det ett fåtal sekunder.

– Dessutom kan vi använda AI-kraften på flera sätt. Istället för att du ska behöva bläddra bland hundratals filter kan vi analysera bilden och rekommendera de tio bästa filter som passar just den bilden, allt med hjälp av AI, säger Ryan Lui.

Enkelt och bättre

Han påpekar att AI-chippet gör det möjligt för all beräkning att ske direkt i telefonen, en viktig aspekt ur integritetssynvinkel och bilderna lämnar alltså aldrig telefonen under bearbetningen. Det här ska vara ett exempel på hur AI kan förenkla för användaren och Ryan Lui hävdar även att AI gör det enklare för vem som helst att utan fotokunskaper ta bra bilder med Huawei P20 och P20 Pro.

James Lu som har produktansvar inom AI på Huawei säger att han lade märke till många lanseringar inom AI på den nyligen avslutade mobilmässan i Barcelona i år. 

– Jag tror att flera tillverkare snart kommer att välja den väg vi valt och det är positivt om vi tillsammans kan förbättra och utveckla ekosystemet, säger James Lu.

Om Huawei får som de vill kommer de leda den här utvecklingen och vd Richard Yu verkar ha stor tilltro till bolagets framtida förutsättningar.

– Idag ligger vi stabilt på tredjeplatsen globalt, men nästa år är vi nummer två, sa han efter bolagets lansering av P20 och P20 Pro i Paris.