Annons

Mobil pratade med George Zhao i Paris

Intervju: Högste chefen för Honor berättar om nystarten

På mer än ett sätt innebar lanseringen av Honor View 20 något av en nystart för Honor, globalt och kanske framförallt i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Honorchefen George Zhao hade precis presenterat telefonen Honor View 20 för återförsäljare, operatörer, kunder och journalister i Paris. Efter att han sedan tagit selfies tillsammans med några kunder på scenen fick Mobil, tillsammans med ett stort antal andra journalister från hela världen möjlighet att ställa frågor direkt till Honors högste chef.

Inte bara online

Utöver att vi fick se den nya telefonen med så kallad kamera-ö, ett hål i skärmen där selfiekameran placeras så passade Honor även på att presentera en ny logotyp och tydliggöra lite av sin strategi.

– Vi startade som ett onlinebaserat varumärke och vi riktar in oss på unga användare. Vår nya logotyp med versaler i flera färger ska vara mer dynamisk. Vi vill växa tillsammans med våra användare, sa George Zhao.

Sverige inte prioriterat

Sverige nämndes inte specifikt under presentationen och vi tycks heller inte vara en prioriterad marknad eftersom Sverige inte var ett av det 20-tal länder som lyftes fram som exempel. Det blev dock tydligt att Honor efter att ha sett en vikande distribution i Sverige har ambitionen att växa och det i flera kanaler, såväl online som hos operatörer och andra återförsäljare. Globalt sker försäljningen idag fördelat ungefär jämt mellan online och fysiska butiker och George Zhao nämner specifikt Malaysia och Östeuropa som nyckelmarknader för Honor. 

Fristående inom Huawei Group

Kopplingen till Huawei blev också lite tydligare när George fick svara på frågan om man har planerar på att helt separera bolaget.

– Nej, vi är en del av Huawei Group och delar mycket av den grundläggande tekniken, men steg för steg kommer ni att se fler unika funktioner. 

George Zhao förtydligade genom att likna relationen med den mellan Volkswagen och Audi. Man har mycket gemensam teknik i grunden, men produktutvecklar separat, vilket till exempel 3d-kameran i Honor View 20 ska vara ett exempel på. 

Eget gränssnitt

Ett ytterligare exempel på detta som vi fick se var det det gränssnitt som Honor kallar Magic UI, som man lägger över Android. Honor har inga planer på att lansera en Android One-telefon med Googles rena gränssnitt, helt enkelt för att man inte ser fördelen med det. På frågan om uppgraderingspolicy, vilka uppdateringar av Android och säkerhetsuppdateringar man kan vänta sig som kund får vi bara svaret att säkerheten är något man prioriterar.

Honors gränssnitt Magic UI är idag väldigt likt Huaweis motsvarighet EMUI. Framöver kommer dock märkas mer skillnader eftersom gränssnitten utvecklas av två separata team. Ett exempel som nämns är Honors egen Yoyo AI som ska hjälpa användaren. Förutom telefonerna visade Honor en egen smart klocka, ett fitnessarmband och trådlösa hörlurar i Paris. Utöver detta gör man även datorer, smarta högtalare, egen personvåg, smart högtalare och så vidare, men det är oklart om någon av dessa produkter är aktuella för den svenska marknaden.

På smartphoneområdet är i alla fall målet enligt George Zhao på lång sikt att bli nummer ett. Hur lång tid det sedan tar säger han beror på innovationstakten och ett mer närliggande mål är att bli nummer fem och sedan nummer tre inom ett fåtal år. I vissa länder är man redan där.

Jobbat tre år med tekniken

Den mest påtagliga nyheten i Honor View 20 är att den är utrustad med så kallad kamera-ö, ett hål i skärmen för selfiekameran, men Honor har i andra telefoner använt även sensorpanel i överkant av skärmen och en lösning där man skjuter fram kameran, så jag frågar om det är kamera-ö som är lösningen man ser som bäst framöver.

– Vi har jobbat i tre år med tekniken som krävs för att sätta selfiekameran i ett hål i skärmen på det här viset. Redan nu har vi en annan lösning för att ha både stor, heltäckande skärm och selfiekamera, men där är prestandan ännu inte tillräckligt bra, avslöjar han. Framöver ser han framförallt att utvecklingen går framåt så at kamera-ön och hålet i skärmen kan bli mindre och mindre för att sedan, får man anta, bli helt osynligt.

Färre kameror och ingen fingersensor i skärmen 

Förutom för selfies används den främre kameran till ansiktsigenkänning när du ska låsa upp telefonen och som komplement sitter en fingeravtryckssensor på baksidan av telefonen. Anledningen till att telefonen inte fått en sensor i skärmen är att skärmtekniken i Honor View 20 inte tillåter det, samt enligt George Zhao att den tekniken fortfarande är långsammare än den vanliga, fysiska fingeravtryckssensor som man alltså valde till Honor View 20.

En annan något oväntad utveckling är att Honor View 20 har en ensam 48 megapixel-kamera kombinerad med 3D-sensorn istället för de tre eller fyra kameror som verkar vara trenden idag. Hur det faktiskt påverkar de bilder man tar får vi återkomma tillnär vi testat telefonen mer i praktiken.

5G och vikbart under utveckling

När det gäller nästa steg för Honor uppger George Zhao att man har både 5G-telefon och en telefon med vikbar skärm klar, men att det handlar om att lansera i rätt tid och framförallt att fråga sig vilken fördel den nya tekniken ger. 

5G-telefon planerar han att lansera under andra halvåret 2019 men säger samtidigt att det hänger mycket på operatörerna och att det först blir år 2020 som volymerna på 5g-telefoner blir större. 

Telefoner med vikbar skärm verkar han vara mer skeptisk till, framförallt för att de enligt honom blir orimligt tjocka i ihopvikt läge. Han pratar om att ny teknik i mobilbranschen skapar intresse initialt, men att det finns risk för bakslag när nyhetens behag lagt sig och man märker att användarupplevelsen kanske inte var särskilt bra. I det sammanhanget tycker han att 3D-kameran i Honor View 20 bidrar med mer innovation. Vi får återkomma med om den tekniken klarar ett mer ingående test eller som den vikbara mobilen behöver mer tid för att riktigt mogna.