Annons

Pratar Honor 9 och Mate 10

Intervju: Huaweis Nordenchef om nya mobilen

I samband med lanseringen av Honor 9 fick Mobil svar på frågor om både Honor 9 och kommande Mate 10.

Publicerad Uppdaterad

Nya Honor 9 finns nu i butik efter att Huawei lanserat telefonen officiellt på den svenska marknaden i samband med Molly Sandéns releasefest för sångerskans nya singel där hon sjunger på svenska.

Strax innan lanseringen fick vi möjlighet till en exklusiv intervju med Huaweis Nordenchef Xiaozhong Zhao på plats innan gästerna anlände.

Ni väljer att lansera Honor 9 lite senare i Sverige än i många andra länder, Finland till exempel. Vad är orsaken till det?

– Anledningen till det är att vi vill anpassa oss till vad som passar bäst på respektive marknad. Det här var en bra tidpunkt att lansera Honor 9 i Sverige i samband med att Molly Sandén för första gången spelar sin nya musik där hon sjunger på svenska.

Varför just Molly Sandén, vad är kopplingen där?

– Honor arbetar ju med parollen ”For the brave”, för de modiga och Molly är en modig kvinna.

Som du kanske är medveten om så har vi på Mobil låtit ett antal läsare testa Honor 9 innan lansering och jag skulle vilja ta upp några synpunkter de lyfte fram samt synpunkter jag själv har efter att ha testat telefonen och få dina synpunkter.  

En av våra läsare lyfte till exempel ett varningens finger för hållbarheten när telefonen har glas på både fram- och baksida. Hur orolig ska man vara om man råkar tappa telefonen eller utsätta den för vatten?

– Honor 9 är inte vattentålig, men när det gäller att tappa telefonen i golvet så testas alla våra produkter utförligt under utvecklingen för att vara så tåliga som möjligt. 

En annan av våra läsare som var trogen Iphoneanvändare efterlyste en bättre upplevelse just när man byter från Ios till Honor, eller annan Android. Sverige är ju en väldigt Iphonedominerad marknad. Kan ni göra något för att underlätta för Iphoneanvändare som överväger att byta?

– Det finns verktyg för att underlätta flytten, men vi kan så klart alltid förbättra oss ytterligare.

Hur ser det ut med mjukvara då. När jag testade telefonen upptäckte jag en hel del förinstallerade appar?

– Vi har partnerskap med en rad olika apputvecklare. Det är en del av vår globala strategi. Inom inte allt för lång tid kommer det troligen även appar som är lokalt utvecklade och särskilt relevanta för svenska konsumenter.

På den kinesiska marknaden arbetar Honor mycket med kundmedverkan och låter användare via onlineforum och på andra sätt påverka utvecklingen av produkterna. Ni har inte något liknande i Sverige? Hur kan en svensk Honor-användare göra sin röst hörd idag?

– Ja det stämmer, men vi har ännu inte de resurserna på den svenska marknaden. Idag kan man som kund lämna feedback genom att höra av sig till vår support eller genom att besöka ett servicecenter.

Hur ser du på utvecklingen för Huawei i Sverige med mobilförsäljning. Vad har ni får målsättningar?

– Vi växer snabbt. I Finland är vi nummer ett och vårt mål är att nå samma position även i Sverige. För att nå dit måste vi investera mera och jag kan inte ge dig något datum när vi nått förstapositionen.

Tittar vi framåt så har vi utöver Honor 9 nu idag även sett inbjudningar till lanseringen av Mate 10, som påstås lanseras den 16 oktober i München. Är det något du kan bekräfta?

– Ja, det stämmer. Mate 10 är en fantastiskt telefon. Mer än så kan jag nog inte berätta för er idag.