Annons

Mycket nytt – lås upp Iphone med klockan

Ios 14.5 ger bättre 5G, integritetsskydd och upplåsning med munskydd

Apple har släppt betaversionen av Ios 14.5 och den innehåller många nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Sedan stora delar av världen började använda munskydd har ansiktsupplåsning av telefoner stött på problem. Apples Face ID är en av dessa och istället för ansiktsigenkänning har användare med munskydd fått använda personlig kod när de till exempel ska låsa upp telefonen eller använda Apple Pay i telefonen. Med Ios 14.5 introducerar Apple möjligheten att låsa upp Iphone med Apple Watch. Du kommer fortfarande inte kunna bekräfta Apple Pay-köp i telefonen via klockan, men att låsa upp skärmlåset ska gå bra, precis som man idag kan låsa upp sin Mac-dator med Apple Watch istället för att ange lösenord.

Dubbel 5G

En funktion som Iphone 12-serien saknade när den introducerades var 5G-stöd när du använder dubbla simkort. Det här korrigerar Apple med Ios 14.5 och nu ska det alltså bli möjligt att få 5G-hastighet på båda abonnemang som är aktiva i telefonen. Bland övriga nyheter är möjligheten att välja hur appar ska kunna spåra dig mest omtalad. Facebook har offentligt klagat över detta och i Ios 14.5 blir funktionen standard, efter att ha skjutits på framtiden. Det handlar alltså om att du som användare ska kunna välja hur appar, som Facebook, ska kunna se och använda information om vilka andra appar och webbplatser du använt och på det sättet skräddarsy reklam. 

Släpps under våren

Ios 14.5 innehåller även stöd för att ansluta och använda spelkontrollerna från Playstation 5 och Xbox Series X samt en rad olika mindre uppdateringar av appar som Podcaster och Påminnelser. Den betaversion som nu släppts av Ios 14.5 är den första av flera så en skarp version tillgänglig för alla tros komma först senare under våren.